Upracte si v špajze

Sponzorované odkazy:

Upracte si v špajze

Aj keď už máte pravdepodobne veľké jarné upratovanie od Veľkej noci dávno za sebou, určite sa u vás doma nájdu miesta, kde úplne upratané nemáte. Väčšinou sú to tie, ktoré sa často používajú. Ako je na tom vaša špajza?

Či už túto skriňu (v byte), či miestnosť nazývate akokoľvek – najčastejšie špajza, väčšinou tam býva problém s hromadením potravín a ďalších nevyhnutností. Veci tam rýchlo pribúdajú, ale pomalšie ubúdajú.

Ľudia, ktorí majú v povahe hromadiť zásoby, potom často prídu na to, že tam majú niekoľko rokov po dátume spotreby múku, či kompóty, ktoré pamätajú minulú vojnu.

Keďže sa v špajze skladujú potraviny, malo by tam byť sucho, čisto a prehľadne upratané, všetko by malo mať svoj systém, aby ste predišli vyhadzovaniu starých potravín. Je dôležité najskôr spotrebovávať staršie zásoby a potom brať novšie.

Pri veľkej reorganizácii špajze všetko vynoste von, priestor skontrolujte, prípadne vymaľujte a už si doň konečne kúpte stabilné a pozerateľné regály. Väčšina ľudí na vybavení špajze šetrí, pretože jednoducho „nie je vidieť“, ale aj maličkosti robia pekný domov. Ak si nemôžete dovoliť nové regály, tie existujúce aspoň opravte a doprajte im nový náter, vďaka ktorému sa budú ľahko udržiavať.

Ak budete kupovať nový regálový systém, celý priestor si riadne zmerajte a vyberte regály na mieru vašim potrebám tak, aby ste využili čo najlepšie priestor miestnosti. Úložného priestoru v domácnosti nie je nikdy dosť. Vyberte si regály, do ktorých pôjdu ľahko umiestniť najrôznejšie úložné boxy, košíky a nádoby. Najlepšie nejaký variabilný systém, ktorý ľahko prispôsobíte vašim momentálnym potrebám. Niekto používa špajzu nielen na uskladnenie potravín, ale umiestňuje tam aj spotrebiče, ktoré často nepotrebuje, zásoby čistiacich a hygienických prostriedkov. Pred nákupom nového systému si spíšte, čo všetko tam potrebujete umiestniť, a zoznam vecí, ktoré by ste tam radi dávali naviac. Podľa zoznamu potom ľahšie v obchode vyberiete regály, do ktorých sa vám všetko prehľadne zmestí.

Potom si nakúpte úložné boxy, poháre, dózy, do ktorých budete veci v špajze skladovať. Samozrejme najekonomickejšie riešenie je použiť dózy, ktoré už máte. Prehľadnejšie však pôsobia rovnaké škatule a dózy. Než začnete špajzu plniť zásobami, prejdite všetko, čo tam potrebujete urovnať, potraviny po záruke rovno vyhoďte. Ak máte otvorené korenie niekoľko rokov, s istotou môžeme povedať, že už nebude plniť svoju funkciu a vyhoďte ho tiež. Suché potraviny, čaje, bylinky skladujte v pevných tesne uzatvárateľných dózach, či v klasických zaváracích pohároch, aby sa vám do nich nepustili potravinové mole. Preventívne môžete do špajze zavesiť mololapku, nikdy neviete, kedy si z obchodu prinesiete nejakú potravinu, v ktorej budú schované. Nie je ľahké sa ich potom zbaviť a bude potrebné všetky zásoby vyhodiť. Mololapka vás vyjde na pár eur, za tri kusy napríklad v DM drogérii, je to však účinná ochrana.

Zvážte aj to, či do špajze vrátite niektoré spotrebiče. Naozaj tam potrebujete mať fritézu, ktorú ste za posledný rok použili iba dvakrát?

Článok Upracte si v špajze bol publikovaný 17. června 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...