Izbové rastliny nie sú len na okrasu

Sponzorované odkazy:

Izbové rastliny nie sú len na okrasu

Máme koniec septembra, pomaly pripravujeme záhradu na zazimovanie a bude najvyšší čas sa z letného zdržiavania na záhradách a záhradkách, presunúť späť do interiéru. Ak vo vás drieme duša záhradníka, určite by ste sa v zime cítili nevyužitý, a tak je zaujímavou alternatívou k záhradkárčeniu pestovanie aspoň izbových rastlín. Či už klasicky za oknami v kvetináčoch, alebo v zimných záhradkách.

Vedeli ste, že izbové rastliny nemajú iba dekoratívnu funkciu, pre ktorú si ich kupuje veľká väčšina ľudí?

Majú množstvo ďalších výhod. Ako dekorácie sa len tak neopozerajú, sú lacné, môžete si ich navyše ľahko namnožiť a prebytky povymieňať v rámci rodiny, či s kamarátmi. Majú však aj veľa výhod pre vašu duševnú pohodu a celkové zdravie.

Je vedecky dokázané, že izbové rastliny majú vplyv na vašu náladu, podľa vedcov dokonca pomáhajú človeka uzdraviť, stačí obyčajné privoňanie ku kvitnúcemu izbovému kvetu a zníži sa vám hladina stresových hormónov. Z druhej strany vraj rozprávanie na kvety pomáha kvetom rásť. To už je skôr rovno to, že jedna pani rozprávala…

Pohľad do zelene všeobecne človeka upokojuje a pokiaľ nemáte záhradku a výhľad na trávnik, prečo by túto úlohu nemohli zastúpiť interiérové kvety v ozdobnom kvetináči? Skvele to funguje napríklad pre unavené oči z neustálej práce na počítači. Ak máte za oknom voňavú levanduľu, presuňte ju do spálne, či do detskej izby. Vôňa levandule pomáha k odbúravaniu stresu a ľahšie vďaka nej zaspíte. Takže tí, ktorí trpia nespavosťou, by si mali kúpiť kvetináč plný kvitnúcich fialových kvietkov a pred spaním si k nim poriadne privoňať. Jednoduchším spôsobom je nákup esenciálnych olejov vyrobených z tejto kvetiny, ale nie všetky oleje na trhu sú bio a vyrobené bez škodlivých prímesí, ktoré naopak dokážu dráždiť dýchacie cesty citlivých jedincov a alergikov. Ako bonus si budete môcť z levandule vyrobiť domácu pleťovú vodu, ktorá je skvelá pre zrelú pleť a na akné, či voňavú a lahodnú levanduľovú limonádu. To stojí za vyskúšanie, nie?

Ďalšou rastlinou, ktorú by ste mali doma mať, pretože ponúka okrem krásneho pohľadu na ňu aj mnoho zdravotných benefitov pre členov vašej rodiny je aloe vera. POZOR! AK MÁTE DOMA MAČKY, ALOE VERA JE PRE NE EXTRÉMNE TOXICKÁ!!!

Aloe veru zvládne vypestovať aj úplný záhradnícky analfabet, nemáte na tom v podstate čo pokaziť, len to nesmiete prehnať so zalievaním. Najlepšie sa jej darí v polotieni. Pravá aloe vera (existuje množstvo kultivarov) je vhodná na starostlivosť o vlasy, podráždenú pokožku, spálenie od slniečka, popáleniny, na výrobu pleťových aj vlasových masiek, príjemne chladí a zaberá tak na niektoré svrbivé kožné problémy, ako je napríklad ekzém, či psoriázu. Ak máte problémy so sústredením, určite si tiež kúpte nejakú túto kvetinku na parapet, či na váš pracovný stôl. Izbové kvety vraj zlepšujú koncentráciu a produktivitu až o štyridsať percent! No nekúpte to, že? V neposlednom rade treba podotknúť, že niektoré druhy kvetov nám pomáhajú k čistejšiemu vzduchu v dome bez toxínov. Všeobecne je známe, že kvety dýchajú presne naopak ako my, takže nám vytvárajú v domácnosti viac kyslíka. Niektoré kvietky však fungujú tak, že do seba absorbujú napríklad nikotínové výpary a ďalšie škodliviny (nikto by však doma fajčiť nemal), ale treba to uviesť. Pre zaujímavosť, ak máte doma problém s plesňami, mali by ste si zaobstarať anglický brečtan, ktorý ich vie zo vzduchu „vyčistiť“. Za skúšku nič nedáte…

Ani alergici a astmatici sa nemusia izbových rastlín vzdávať. Pri extrémnej alergii by vám mohla prekážať aj hlina v kvetináčoch, skúste pestovať kvety vo vode, ktorú budete často meniť. Mojím osobným typom je tzv. šťastný bambus, ktorý lacno zoženiete napríklad v obchodnom reťazci Ikea. Je nenáročný na údržbu, len ho postavíte do vody, jeho pestovaniu sme sa už na našom blogu venovali, takže ľahko dohľadáte, ako mu „prilepšiť“. Najlepšie na ňom je to, že podľa feng-šuej nosia do domu šťastie a hojnosť. No uznajte, že takú rastlinku musí mať doma jednoducho každý. Čo keby na tom naozaj niečo bolo?

Článok Izbové rastliny nie sú len na okrasu bol publikovaný 30. září 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...