Prečo príliš veľa bytových doplnkov vyzerá ako neporiadok?

Sponzorované odkazy:

Prečo príliš veľa bytových doplnkov vyzerá ako neporiadok?

V dnešnej dobe minimalistických bytov a domov, sa väčšina z nás oslobodila od vystavovania nadmerného množstva bytových doplnkov. Máme menej suvenírov, vázičiek, sošiek, obrazov. Často sa však stane, že dostaneme na Vianoce, alebo iné príležitosti nejakú tú dekoráciu a je nám ľúto, že ju nevystavíme a postupom rokov takýchto prvkov v našej domácnosti pribudne.

Takýchto emocionálnych doplnkov má doma každý určite každý dosť. Suveníry z dovolenky, roztomilé sošky sloníkov, mačičiek, srdiečka z lásky, obrázky od detí a zrazu je všetkého plný dom. Určite nebudete zlý človek, keď nebudete mať v obývačke všetky darčeky od svojich kamarátov vystavené v obývacej stene. Pokojne si ich odfoťte na pamiatku, dajte do krabice do pivnice – v úplne najlepšom prípade ich darujte na charitu, alebo predajte. Zaberajú doma drahocenné miesto a vy utrácate svoj drahocenný čas ich neustálym oprašovaním.

Ak milujete svoju zbierku slonov, autíčok, či čohokoľvek iného, kúpte si na také predmety sklenenú vitrínu, v ktorej sa nebude usadzovať prach a jasne si stanovte limit, do akého množstva figúrok, či autíčok budete svoju zbierku rozširovať. Nechajte si iba drahé kúsky. Všetko ostatné je len neporiadok.

Naše mamičky a babičky sa priamo vyžívali vo vystavovaní najrôznejších pandrláčikov, mohli si to však dovoliť. Obývacie steny bývali obrie a bežná obývačka v dome mávala rozlohu dnešnej garsónky.

Nepreháňajte to ani s množstvom plédov a dekoračných vankúšov na sedacej súprave, alebo v posteli. Znovu – príliš veľa predmetov budí dojem neporiadku. Navyše, ruku na srdce, viete koľko času vám zaberie neustále pranie, sušenie, prezliekanie a upravovanie dekoratívnych prikrývok, povlakov na vankúšiky? Najmä, ak máte chlpatých domácich miláčikov. Vytvoríte si tak neustálu a navyše zbytočnú prácu navyše.

Dojem neporiadku môže tvoriť aj neusporiadaná a preplnená domáca knižnica. Určite nepotrebujete mať doma rozprávkové knihy, ak máte deti v puberte, rovnako aj encyklopédie. Kto z nás ich v dobe Google ešte používa? A áno vieme, koľko predtým poriadna encyklopédia stála a že v knihách máte naozaj veľa peňazí. Nepotrebné knihy darujte, predajte, alebo ich schovajte na povalu. Kuchárske knihy si prestaňte kupovať. Ak hľadáte recept, aj tak ho budete hľadať na internete. Kuchárky po babičke si zaslúžia trochu úcty a mali by ste rodinné recepty schovať pre ďalšiu generáciu, ale musí to byť naozaj na poličke v obývačke?

Článok Prečo príliš veľa bytových doplnkov vyzerá ako neporiadok? bol publikovaný 16. ledna 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...