Zazimujte svoju chatu, či chalupu pomocou našich tipov

Sponzorované odkazy:

Zazimujte svoju chatu, či chalupu pomocou našich tipov

V máloktorej krajine je chalupárčenie a chatárčenie tak rozšírené, ako práve u nás. Väčšina z vás svoje letné chatky v zimných mesiacoch nenavštevuje a o to dôkladnejšie by ste ich mali pripraviť na dlhú zimu bez dozoru.

Určite vás pri tom najskôr napadne hlavné nebezpečenstvo – najrôznejší zlodeji, ktorí vám ukradnú veci nielen zo záhrady, ale aj z interiéru, niektorí idú ešte ďalej a z vašej letnej chaty si urobia príbytok na zimu.

Možností, ako tomu predísť je veľa, záleží však na vašich finančných možnostiach. Od obstarania kamerového systému, cez prepojenie na pult civilnej ochrany, až po zodpovedných susedov. Určite by ste mali mať minimálne bezpečnostný zámok, mreže na oknách, kvalitne zaistenú príjazdovú bránu. Alarm na oknách a dverách síce nestojí svet, pokiaľ je však chata na opustenom mieste, príliš vám to nepomôže.

Náš tip: O tom, ako pripraviť záhradu na zimu sme písali minule, článok vám pomôže aj so zazimovaním záhradky na chalupe.

Pred zimou by ste nemali zabúdať ani na ďalšie nebezpečenstvo

Než z chaty na nejaký čas odídete, vypnite vodu, vypustite potrubie, bojler, skontrolujte, že je toaleta v poriadku, aj do nej vypnite prívod vody. Požiar najčastejšie vzniká od elektriny, takže všetko musí byť odpojené zo zásuvky, nesmiete nechať nikde svietiť, odpojte vetráky, elektrické prietoky a pod. Ak máte chatu, či chalupu v zástavbe, kde sú susedia, nebude na škodu aj tak umiestniť aspoň v hlavnej miestnosti batériový hlásič požiaru (pamätajte na nové batérie pred zimou). Stojí niekoľko stoviek eur, ale pomôže váš majetok ochrániť pred oveľa väčšou škodou. Ak máte na chalupe kachle, posledný deň v nich už nekúrte, musia byť perfektne vychladnuté, vyneste popol. Ona niekedy stačí jedna jediná iskrička a spôsobí veľké nešťastie.

Vyhoďte staré potraviny, tie, ktoré je možné ešte konzumovať si zabaľte so sebou domov. Nikde nenechávajte povaľovať napríklad lupu, ktorá môže na slniečku spôsobiť požiar.

Pre prípad neočakávanej udalosti si urobte fotografie chaty zvnútra aj zvonku, aby ste mali dôkaz pre poisťovňu, že bola chata zabezpečená a v poriadku. Dúfajme, že máte chatu poistenú. Pokiaľ nie, určite to napravte. A nie je od veci poistnú zmluvu čas od času skontrolovať a navýšiť čiastku, na ktorú je chata poistená, inak hrozí podpoistenie a skrátené plnenie, či dokonca neplnenie, pri vzniku poistnej udalosti. Ak ste to ešte neurobili, odfoťte si sériové čísla pri drahšej elektronike, ľahšie by sa po krádeži dokazovalo, že to bolo naozaj vaše, navyše by to mohlo pomôcť usvedčiť zlodeja.

Požiadajte svojich susedov, aby vám za drobnú odplatu občas chatu skontrolovali, dajte im na seba telefónne číslo, pre prípad, že by sa susedom niečo nezdalo.

Článok Zazimujte svoju chatu, či chalupu pomocou našich tipov bol publikovaný 21. října 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...