Je najvyšší čas na zazimovanie vašej chaty, či chalupy

Sponzorované odkazy:

Je najvyšší čas na zazimovanie vašej chaty, či chalupy

Skôr, než napadne prvý sneh, je potrebné zazimovať vaše víkendové sídlo. Pokiaľ vaša chata, či chalupa nie je prispôsobená na celoročné návštevy, prečítajte si náš článok, ktorý vám poradí, ako na to.

Zabezpečte si cennosti

Ak sa chystáte rozlúčiť s chatou, mali by ste porozmýšľať, ktoré veci v chate zostanú cez zimu a ktoré je lepšie odviesť. V prípade, že máte chatu ďaleko od domu a je isté, že sa tam cez zimu vôbec nedostanete, je lepšie cennosti odviesť na bezpečnejšie miesto, najmä ak tu máte napríklad bicykle, kosačku na trávu, starožitnosti po babičke a podobne. Ak ich máte, kam doma uskladniť, radšej veci na zimu presťahujte, nech nemáte na jar oči pre plač, keby vás náhodou cez zimu vykradli. Aj keď odveziete cenné veci, určite nechcete, aby tam niekto cez zimu prespával a tak investujte do kvalitného bezpečnostného zámku, mreží do okien, poprípade nových vchodových dverí.

Radšej sa poistite

Nezabudnite si víkendovú nehnuteľnosť riadne poistiť. Veci, ktoré tu nechávate, hoci zamknete dvere, zamknite tiež. Napríklad pomocou reťazí a kladiek. Brána, ktorá slúži na príchod, by mala byť tiež zamknutá. Na jeseň tiež skontrolujte celistvosť plotu. Požiadajte nejakých miestnych usadlíkov, aby vám chatu čas od času skontrolovali, dajte im na seba kontakt, aby vám v prípade nejakej náhlej udalosti mohli zavolať.

Mätenie nepriateľa

Ak vám nebude vadiť vyššia spotreba energie v zimnom období, investujte do čidiel na svetlá, ktoré budú simulovať vašu prítomnosť na chate. Je možné ich nastaviť na najrôznejšie časy. Von je vhodné nainštalovať pohybové čidlá, ktoré reagujú na votrelcov v blízkosti chalupy. Na trhu sa predávajú aj makety bezpečnostných kamier, ktoré sa dajú len veľmi ťažko rozoznať od tých pravých. Ak máte dostatok finančných prostriedkov, radšej investujte do tých skutočných.

Radšej všetko niekoľkokrát skontrolujte

Určite nechcete do jari premýšľať, že ste naozaj vypli vodu a elektrinu, skontrolujte to radšej niekoľkokrát. Pokojne si pre svoj pokojný spánok odfoťte kohútiky, či vypínače. Nezabudnite zabezpečiť aj pivnicu, alebo povalu, aby boli zatvorené aj tie najmenšie okienka, ktorými by do chalupy mohol vliezť zlodej, či nejaké zviera. Všetky stavby, domčeky pre deti aj kôlne by mali byť zaistené.

Keď budete odchádzať z chalupy, na cestu domov sa vydajte, až keď bude v krbe, kachliach, či kotli vyhasnuté. Ľahko by mohlo dôjsť k požiaru. Záhradu okolo chalupy skontrolujte, dbajte na to, aby v jej blízkosti neboli predmety, ktoré by náhodný zlodej mohol použiť na vniknutie do chaty – napríklad sekera a podobne.

Článok Je najvyšší čas na zazimovanie vašej chaty, či chalupy bol publikovaný 9. listopadu 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...