Tipy na vianočné upratovanie bez stresu

Sponzorované odkazy:

Tipy na vianočné upratovanie bez stresu

Máme tu zase advent a s ním paradoxne aj stres z upratovania, nákupu darčekov a pečenia cukroviniek. Hoci má byť advent časom pokoja, rozjímania a stretávania sa s priateľmi a rodinou, v posledných rokoch je to len hon na gazdinky, ktoré bývajú pri stromčeku naozaj veľmi unavené.

Náš článok vám prináša tipy a triky na uľahčenie si vianočného upratovania, aby ste tento rok mali všetko včas a riadne nachystané a nemuseli ste všetko doháňať na poslednú chvíľu. Nakoniec aj keď niektoré činnosti nestihnete, nemusíte sa rúcať. Ježiško sa narodil v chlieve a oveľa dôležitejšia je rodinná pohoda a rozžiarené oči vašich detí, než prehnaná hygienická čistota a vyleštené okná.

Upratovanie ľahšie zvládnete včas, ak si urobíte zoznam činností, ktoré by ste chceli stihnúť a každý deň urobíte niečo zo zoznamu. Prejdite si dom, keď nájdete niečo, čo by bolo potrebné upratať, upraviť, napíšte si to do zoznamu. Tiež sa pozrite, či máte dostatok čistiacich prostriedkov, vrecká do vysávača, papierové utierky, handričky z mikrovlákien a pod. Než sa pustíte do upratovania zájdite na nákup a kúpte chýbajúce čističe, aby ste od upratovania nemuseli odbiehať.

Zapojte do upratovania aj deti, pretože v dome bývate všetci. Môžu sa napríklad prebrať hračky a do krabice dať tie, s ktorými sa už nebudú hrať. Určite od Ježiška dostanú hračky nové, aspoň na ne budú mať v škatuliach a na poličkách dostatok miesta.

Upratovanie si čo najviac uľahčíte pomocou najrôznejších pomocníkov. Prácu vám uľahčí parný čistič, či špeciálny vysávač na čalúnenie a koberce. Nemusíte si ho kupovať, v každom meste si ho za pár eur môžete požičať. Vyčistite koberce, kreslá a sedaciu súpravu. Každú túto činnosť môžete síce urobiť ručne, ale prečo sa drieť, keď za dve hodinky môžete mať s pomocou vodného vysávača hotovo? Radšej energiou šetrite. Aj parný čistič na okná je skvelým pomocníkom. Nehanbite si na pomoc zavolať pokojne aj upratovaciu službu, ak máte zdravotné obmedzenia, či príliš veľa úloh v zamestnaní, nie je vôbec hanba niekomu zaplatiť, aby vám doma upratal. Ušetrený čas venujte deťom, ktoré bývajú v období adventu netrpezlivé a čakanie na príchod Ježiška im príde nekonečné. Nakoniec budú raz spomínať radšej na stavanie snehuliaka, než na to, že mali doma na Štedrý deň veľa darčekov.

Pokiaľ počas roka bežne poctivo upratujete, nebude vianočné upratovanie zložité. Samozrejmosťou by mala byť čistá a vydezinfikovaná kúpeľňa, toaleta. Prvý dojem z bytu návštevám ponúka predsieň, tak by bolo dobré, aby tam boli iba nutné bundy, kabáty a obuv, tie ktoré nenosíte upracte do skrine. V predsieni by to malo príjemne voňať, tak tam zapáľte nejakú príjemne voňavú sviečku s vianočnou vôňou, aby sa u vás návštevám páčilo.

Vyperte deky, plédy, závesy, záclony, obliečky, poutierajte prach v miestnostiach, vymyte odpadkové koše. V kuchyni počas adventu donekonečna robíme znova a znova neporiadok, pred pečením pečiva dôkladne vyčistite rúru a umyte chladničku a po každom pečení starostlivo očistite vykrajovače a formy na pečivo, umyte riad a vydezinfikujte kuchynskú dosku. Finálne upratovanie v kuchyni aj tak budete robiť na Štedrý deň, až uvaríte štedrovečernú večeru. Pred nákupom dobrôt na Vianoce umyte a vydezinfikujte, prípadne odmrazte chladničku a mrazničku, uľahčí vám to prácu.

Článok Tipy na vianočné upratovanie bez stresu bol publikovaný 5. prosince 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...