Ako na vianočné upratovanie?

Sponzorované odkazy:

Ako na vianočné upratovanie?

S vianočnými sviatkami je spojené množstvo stresu a starostí. Rodinky popíjajúce punč pri vianočnom stromčeku, vzorne uprataný byt a upravené deti sú na každej reklamnej fotke, realita je bohužiaľ niekde inde. Okrem nákupu vianočných darčekov, ich balenia, zháňania stromčeka a dekorácií, nás všetkých čaká kolektívne nenávidená činnosť – a tou je vianočné upratovanie.

Ak ste celý rok priebežne upratovali a nežijete zavalení v odpadkoch, bude vám na vianočné upratovanie stačiť pár hodín. Ale všimli ste si, že pred Vianocami vidíme aj vady v byte, ktoré nám predtým nevadili? A tak sa ľahko zvrhne vianočné upratovanie do maľovania, odborné čistenie kobercov a sedacej súpravy a podobne.

Ak máte veľa pracovných povinností, či malé deti a na generálne upratovanie nemáte čas a ani energiu, pozvite si domov upratovaciu firmu, tá odstráni najhoršie prehrešky, ako je špinavý koberec, postará sa o umytie okien, dezinfekciu kúpeľne a na vás ostane len urovnať veci v skriniach. (Aj toto za vás môže upratovacia firma urobiť, ale väčšina zákazníkov si nepraje, aby sa upratovačky dotýkali príliš osobných vecí). Zohnať kvalitnú upratovaciu službu pred sviatkami je takmer nemožné, najmä vo veľkých mestách, takže ak ste si spomenuli neskoro, nezostane než rozhodiť siete a zohnať nejakú slečnu, či pani na upratovanie z okolia.

Ak sa pustíte do vianočného upratovania sami, skôr než si vyhrniete rukávy a začnete bezhlavo upratovať, prejdite si byt, spíšte si zoznam „najväčších prehreškov“ a prác, ktoré bude nutné do Štedrého dňa vykonať. Rozvrhnite si ich v čase a postupujte od najvyšších priorít po „druhoradé“ práce. Tiež si overte, že máte dostatok upratovacích prostriedkov, aby ste v polovici upratovania nemuseli utekať do obchodu. Nielenže to odvedie od upratovacej nálady, ale pred sviatkami bývajú v obchode nekonečné rady.

Pred sviatkami máme nejako bližšie k tomu, aby sme konečne vyhodili nepotrebné veci, nesediace oblečenie, či hračky, s ktorými sa deti nehrajú, to nie je na škodu, pretože Ježiško určite donesie veľa nových hračiek a niečo pekné na seba, a tak si s vyprataním skríň vlastne robíte priestor na nové veci.

Ak máte malé deti, určite viete, aké to je doma po rozbalení darčekov, kedy treba upratať použité papiere, vyhodiť škatule od darčekov a ešte vymyslieť, kam sa budú nové hračky dávať, že?

Ak nestíhate upratovať príliš, vykašlite sa na špinavé okná, nepreberajte skrine, ale upracte najmä riadne kuchyňu a kúpeľňu, vyperte prikrývku na sedacej súprave, zotrite a vysajte a vyperte a vyžehlite posteľnú bielizeň.

V predsieni zarovnajte topánky, upracte nepoužívané kabáty a mikiny, zapáľte aroma lampu, riadne vyvetrajte a radšej odpočívajte. Aj také zdanlivé maličkosti totiž dokážu vzbudiť dojem uprataného bytu s minimom úsilia.

Radšej si užite sviatky, venujte sa deťom a rodine, rovnako aj tí, ktorí majú na Vianoce napratané, musia po sviatkoch celé koliesko absolvovať znova.

Článok Ako na vianočné upratovanie? bol publikovaný 10. prosince 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...