Veci v domácnosti nie sú nesmrteľné. Viete, ako často meniť vybavenie domácnosti

Sponzorované odkazy:

Veci v domácnosti nie sú nesmrteľné. Viete, ako často meniť vybavenie domácnosti

Nič netrvá večne, to platí aj pre životnosť niektorých spotrebičov, bytového textilu a bežných zariaďovacích predmetov. Ak ste sporivejší viete, že je naozaj ťažké sa s niektorými vecami rozlúčiť.

Hubka na riad

Tá je prvá na našom zozname, pretože je dokonalou liahňou pre baktérie. Najlepšie by bolo ju vôbec nepoužívať, alebo ju minimálne raz týždenne vymeniť za novú. Jej životnosť môžete predĺžiť dezinfekciou v mikrovlnnej rúre, ale rovnako sa nevyhnete tomu, že ju musíte často vyhadzovať.

Kefa na toaletu

Pri tejto pomôcke sa častá výmena dá predpokladať. Baktérie sa tu tiež tešia, zapácha a môžete ju polievať dezinfekčným prostriedkom, ako chcete, ale nič nezmení fakt, že je to hotel pre baktérie. Meniť by ste ju mali minimálne raz za dva mesiace.

Sedacia súprava

Záleží, či máte doma malé deti, či domáce zvieratá, priemerná životnosť sedacej súpravy je okolo 8 rokov, pokiaľ ju používate na spanie, budete ju musieť vymeniť skôr.

Obliečky

Obliečky by sa mali každý týždeň prať, najlepšie pri vysokých teplotách, kvôli zničeniu roztočov. Obliečky vám pri častom používaní vydržia tak dva roky, záleží na tom, koľko druhov máte na výmenu, ale bohužiaľ dnešný materiál vydrží menej, než tie, z ktorých šili obliečky naše babičky.

Vankúše a prikrývky

U tých platí, že si každé dva roky zaslúžite nové. Nie zo zhýralosti, ale s ohľadom na vaše zdravie. Vedeli ste, že po dvoch rokoch používania vankúša činia nemalú časť jeho hmotnosti roztoče a olúpané kožné bunky?

Sprchový záves

Ak máte sprchu so závesom, ktorý často nestihne medzi použitiami ani vyschnúť, tvoria sa na ňom plesne a je plný baktérií. Sprchový záves by sa mal meniť aspoň raz za pol roka.

Kuchynské spotrebiče

Tu platí pravidlo, že ak nechýbajú žiadne kryty a súčiastky, meňte ich kým slúžia, bežne sa menia každých päť rokov, ale všetci vieme, že málokedy prežijú dvojročnú záruku danú výrobcom, ak ich používame naozaj často.

Kúpeľňová predložka

Tu je rovnaký problém ako so sprchovacím závesom. V kúpeľni je vlhko, rohožka zle schne. Už pri jej nadobudnutí myslite na to, aby sa dala prať, či najlepšie sušiť v sušičke. Každý rok si kúpte novú. Perte ju s dezinfekčným pracím prostriedkom. Najmä, ak niektorého člena domácnosti trápi pleseň nôh, či nechtov, musíte venovať jej dokonalému vypraniu pozornosť. Najrôznejšie penové a gumové predložky majú nevýhodu, že sa nedajú prať a často plesnivejú.

Záclony

Aj keď praniu záclon budete venovať naozaj veľkú starostlivosť, časom zožltnú, alebo vám ich pazúrikmi zatrhne domáci maznáčik. Vymeňte ich, keď sú zažltnuté, alebo budete chcieť zmeniť dizajn miestnosti. Podľa kvality použitého materiálu a vašej starostlivosti vydržia pekné maximálne päť rokov.

Rohožka

Rohožka v domácnosti nemá práve najjednoduchšiu funkciu. Slúži ako bariéra medzi naším domom a špinou zvonka. Niektoré sa môžu prať, gumové predložky môžete osprchovať, alebo očistiť záhradnou hadicou. Ratanové sa časom rozstrapkajú a kobercové sa zoderú. Našťastie rohožka ku dverám nestojí príliš veľa peňazí, a tak ju vymeňte, keď sa vám bude zdať opotrebovaná, pravidelne ju čistite. Rohožka totiž robí prvý dojem z vášho domu. A vy iste chcete, aby sa u vás návštevám páčilo.

Bezpečnostné prvky

Mnohí z nás majú doma detektor úniku plynu, či požiarne hlásiče a detektor dymu. O tie by sa mal starať odborník. Nechajte si poradiť, ako dlho vydržia stopercentne funkčný, pretože na nich doslova záležia životy členov vašej rodiny.

Osušky a uteráky

V každej domácnosti sa nájde veľa uterákov a osušiek. Ich životnosť záleží veľmi na ich kvalite, tiež na množstve, ktoré máte, ako často jednotlivé kusy používate. Uteráky a osušky by sa nemali žehliť, žehlička ničí ich vlákna a uteráky už nikdy nebudú tak krásne nadýchané, ako keď boli nové. Vymeniť sa musia každé dva až tri roky, prípadne skôr, keď sú zaprané, stratia savosť, alebo ťažko zapáchajú, aj keď ich periete pri vysokých teplotách.

Riad

Ak ste zlí kuchári, tak určite meníte riad priebežne, pokiaľ v ňom niečo nenávratne pripálite. U teflonového riadu prichádza čas na výmenu, ak sa začne nepriľnavá vrstva lúpať. Mohla by sa dostať do jedla a poškodiť vaše zdravie. Nelepivé riady meňte, keď sú poškriabané, nevzhľadné a otlčené. Alebo, keď sa uvoľní držadlo. Nikto sa nechce obariť vriacou polievkou, keď sa ju bude snažiť zložiť z platne kvôli zlému držadlu.

Matrac

Na matraci záleží zdravie nášho chrbta aj psychiky. Večne nevyspatí ľudia nie sú príliš príjemní. Preto si na kvalite vášho matraca pri jeho výbere dajte záležať. Matrac často vetrajte, vysávajte a otáčajte. Matrac by ste mali po 7 rokoch používania nekompromisne vymeniť, hoci naozaj kvalitný matrac je finančne nákladnou položkou.

Článok Veci v domácnosti nie sú nesmrteľné. Viete, ako často meniť vybavenie domácnosti bol publikovaný 14. září 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...