Dekorácia vianočného stola

Sponzorované odkazy:

Dekorácia vianočného stola

Tešíte sa s deťmi na Ježiška? Chcete si skrátiť čakanie na Štedrý večer? Porozmýšľajte o tom, v akom štýle tento rok vyzdobíte a prestriete stôl, aby sa všetkým jedákom slávnostne prestretý stôl páčil.

Pri príprave štedrovečerného stola si dajte záležaťPri príprave štedrovečerného stola si dajte záležať

Ešte máte čas dokúpiť nejaké dekorácie na vianočný stôl, ak nechcete míňať, použite to, čo máte doma, ak potrebujete zabaviť deti, je výroba vianočných dekorácií na stôl skvelou zábavou na celé popoludnie.

Nápady na vianočnú dekoráciu stola

Hlavnú úlohu na stole bude mať samozrejme jedlo. Preto si dajte záležať, na akom servise budete štedrovečernú večeru podávať. Dbajte na to, aby všetci stolujúci mali rovnaké taniere, poháre aj príbory. Zabudnite na otlčené taniere, tiež na to, aby mal každý stolujúci iný tanier. Riad možno tiež použiť ako dekoráciu. Keď otočíte pohárik na víno, priklopte ho umelou vianočnou hviezdou, alebo inou kvetinovou dekoráciou a na spodok pohára postavte čajovú sviečku, máte originálny vianočny svietnik.

Textil

Teraz je na čase vytiahnuť zo skrine vianočný obrus, vyžehliť ho, prípadne zakúpiť nový, ak máte tento rok náladu mať vianočnú večeru v inom štýle, ako ste zvyknutí. Veľmi efektne vyzerajú aj behúne na stôl, buď dva kratšie, či jeden dlhý cez celý stôl. Uprostred stola sa na ňom bude krásne vynímať centrálna dekorácia štedrovečerného stola. Nezabúdajte ani na vianočné obrúsky. Poslúžia vám samozrejme papierové, ale tak významný deň si zaslúži ozdobné textilné obrúsky. Na internete existuje veľa spôsobov, ako obrúsok zložiť tak, aby bol zároveň vianočnou dekoráciou. Video návod zloženia obrúska do podoby stromčeka nájdete napríklad tu , do tvaru hviezdy tu .

Do stredu stola dajte centrálnu dekoráciuDo stredu stola dajte centrálnu dekoráciu

Nápoje

Samozrejmosťou pri štedrovečernej večeri budú nápoje. Môžete si pripraviť návody na koktaily, alebo zakúpiť kvalitné víno. Nezabudnite na etiketu stolovania a aspoň pre tento večer podávajte nápoje v pohároch, do ktorých patria.

Centrálna dekorácia

Doprostred stola patrí centrálna dekorácia – samozrejme vianočne tematická. Je len na vás, v akom štýle ju vyrobíte, ale mala by obsahovať čečiny, cezmín, poprípade vetvičku imela. Doplniť ich môžete prírodninami, ako sú najrôznejšie červené bobule, plátky sušených pomarančov, alebo citrónov, jabĺčka a šišky. Jabĺčka môžete použiť ako menovky k stolu. Stačí na pekné červené jablká bielou polevou na medovníčky napísať mená hostí. Zároveň potom môže každý z hostí rozrezať svoje jablko, aby videli, či budú v ďalšom roku zdraví.

Ďalším spôsobom ako vytvoriť menovky k stolu je, každému vyrobiť vlastný medovníček s menom. Je to originálna a veľmi voňavá vianočná menovka.

Obrúsky voľte skôr textilnéObrúsky voľte skôr textilné

Sviečky

Na vianočnom stole nesmú chýbať sviečky. Nielen tie v adventnom venci. Sviečky pomáhajú dotvoriť vianočnú atmosféru. Skvelou dekoráciou sú plávajúce sviečky v nádobe. V dnešnej dobe sa predávajú bežne, či už guľaté, tak klasické škrupiny, v ktorých je knôt aj vosk a môžete ich využiť aj na predpovedanie budúcnosti. Podľa tradície sa vďaka plávajúcim sviečkam spozná, kto sa v budúcom roku bude držať doma a kto bude naopak veľa cestovať.

Pečivo

Na vianočnom stole by nemal chýbať etažér s vianočným pečivom. Je jedno, či je kupované, či doma vyrobené, je však veľmi dekoratívne.

Nakoniec nezabudnite každému pod jeho tanier umiestniť šupinku z kapra, aby ste mali v budúcom roku hojnosť a dostatok finančných prostriedkov. Krásne Vianoce.

Článok Dekorácia vianočného stola bol publikovaný 14. prosince 2020 v 07.30 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...