Odpadkový kôš. Viete, aký vybrať?

Sponzorované odkazy:

Odpadkový kôš. Viete, aký vybrať?

Čo sa týka domácnosti, všetci dbajú na dizajn, dekoráciu a čistotu. Je tu jedna maličkosť, ktorá priamo súvisí so zdravím, hygienou a čistou domácnosťou, ale dosť často sa na ňu zabúda. Odpadkový kôš. Viete, ako si vybrať ten správny pre vašu rodinu?

Odpadkové koše môžete kúpiť v mnohých veľkostiach, farbách a tvaroch. Ich ceny sa pohybujú od niekoľko eur až po desiatky eur. Kvalitný sortér na triedený odpad môže stať aj pár desiatok eur, ale budete mať istotu, že odpadky nezapáchajú, pomáhate životnému prostrediu a ešte navyše kôš nepôsobí vo vašej kuchyni rušivo.

Výber koša

Pri nákupe odpadkového koša nešetrite. Predsa len by vám mal slúžiť dlhšiu dobu. Vyberajte tie, ktoré sú vyrobené z ľahko dezinfikovateľného materiálu, robustné a dizajnovo vhodné do vášho interiéru.

Myslite aj na správnu veľkosť. Nie každý má možnosť chodiť s odpadkami každý deň. Premyslite, ako ďaleko od vášho domu sú kontajnery na triedený odpad, či máte malé dieťa, prípadne domáceho maznáčika – také odpadky sa predsa len odnášajú častejšie…

Koľko odpadu vyprodukujete

Človek, žijúci single, predsa len vyprodukuje oveľa menej odpadu, než rodina s deťmi. Objem koša je dôležitým hľadiskom. Potom je na vás, či si zaobstaráte sortéry na triedený odpad – klasický zmesový, sklo, plasty, papier a zvyšky z kuchyne, ktoré sa hodia aj do kompostu.

Ďalšie vychytávky

Možno samozrejme aj u koša na odpadky mať niečo navyše. Niektoré majú kolieska pre jednoduchú manipuláciu, iné sa zatvárajú samé, ďalšie sú plne bezkontaktné. Ak máte malé deti, myslite na to, aby nemali do koša prístup. Aj mnoho psíkov a mačičiek sa z nudy veľmi rado pozrie, čo ste pred nimi do koša schovali.

Zabezpečenie zápachu a nečistôt

Kôš na odpadky by mal byť opatrený vekom, aby sa z neho nešíril zápach, prípadne hmyz, ako napríklad octomilky. Existujú odpadkové koše s filtrom, z ktorých nie je naozaj nič cítiť. S bábätkom zvážte zaobstaranie špeciálneho odpadkového koša na plienky, ktorý sám zabalí použitú plienku do voňavého vreca a je vyrobený tak, aby z neho zápach neunikal. Bábätká konajú potrebu niekoľkokrát denne a nie je v ľudských silách zakaždým vynášať použitú plienku von do popolnice.

Jednoduchá manipulácia

Myslite na to, aby sa s košom dobre manipulovalo, aj keď budete mať špinavé ruky od prípravy zeleniny, či odpadkov. Nášľapné koše, koše reagujúce na pohyb, všetko vám vyhadzovanie odpadkov uľahčí.

Údržba odpadkového koša

Bez ohľadu na to, koľko odpadu vyprodukuje váš dom, alebo byt, budete pravidelne musieť koše nielen odniesť, ale aj vyčistiť. Tu je niekoľko užitočných tipov na údržbu koša:

Pre jednoduché čistenie vždy umiestnite na dno odpadkových košov staré noviny, či papierové kuchynské utierky. Vďaka tomu bude čistenie odpadkového koša jednoduchšie, nebudete musieť z dna koša škrabať zvyšky vyhodených potravín, či zaschnuté tekutiny.

Po vyprázdnení odpadkových košov ich vypláchnite záhradnou hadicou, alebo v byte do nich napustite vodu pomocou sprchy. Vypláchnite a dôkladne vyčistite pomocou dezinfekčného čistiaceho prostriedku, ak kôš zapácha, pokojne ho nechajte dlhšiu dobu odmočiť a prevoňať.

Potom dôkladne prepláchnite odpadkový kôš, preklopte ho hore nohami, aby odkvapkal. A predtým, než vložíte nové vrece na odpadky, nezabudnite na dno vložiť ďalšiu dávku suchých novín, alebo kuchynských utierok. Ak chcete, aby váš odpadkový kôš voňal, môžete ich pokvapkať vaším obľúbeným aromatickým olejom, či vložiť na dno koša osviežovač vzduchu. Skvele sa tam uplatnia aj obyčajné voňavé stromčeky do automobilu z čerpacej stanice. Stoja pár eur a v koši voňajú naozaj dlho.

Vynášanie odpadkov

Keď v kuchyni pracujete napríklad s aromatickým syrom, obal vložte do vrecka, aby z koša nepáchol. Alebo ho radšej hneď odneste. Stanovte si, ktoré dni budete s odpadom chodiť, či zamestnajte deti. Papier, či plastové fľaše a vymyté sklo môžete odnášať menej často, ale zmesový odpad veľmi často ťažko vonia, a tak je treba s košom chodiť častejšie.

Snažíte sa žiť v súlade s prírodou a recyklujte. Napadlo vás, že si založíte kompost a hľadáte rady, ako na to? Prečítajte si náš článok o kompostovaní TU .

Foto: Pinterest.com, Pixabay.com

Článok Odpadkový kôš. Viete, aký vybrať? bol publikovaný 22. června 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...