Viete, že je dôležité, aký odpadkový kôš si kúpite?

Sponzorované odkazy:

Viete, že je dôležité, aký odpadkový kôš si kúpite?

Každá rodina vyprodukuje počas týždňa skutočne obrovské množstvo odpadkov. Najmä, ak doma pravidelne varíte. Myslíte si, že nie je vôbec dôležité, aký máte doma odpadkový kôš? Tak to sa mýlite!

V prípade, že vyberiete príliš veľký, či malý odpadkový kôš, prirobíte si zbytočné starosti navyše. Veľký kôš bude veľmi skoro zapáchať, skôr ako ho naplníte. Maličký a nezodpovedajúci kôš vás naopak bude nútiť chodiť dennodenne so smetím. Či tak, alebo tak, určite sa vám budú hodiť naše tipy na to, ako si vybrať zodpovedajúci odpadkový kôš, ktorý bude korešpondovať s veľkosťou vašej rodiny a jej zvyklosťami.

Odpadkový kôš by sme mali mať v každej miestnosti. Málokomu sa chce s každým papierikom, či použitou vreckovkou behať do kuchyne, a tak v ostatných miestnostiach vzniká zbytočný neporiadok „z lenivosti“.

Určite by ste mali mať odpadkový kôš k kuchyni, spálni, detských izbách a v kúpeľni. Tam je najmä dôležitý. Pri výbere nového odpadkového koša zvážte, kam plánujete odpadkový kôš umiestniť, a ako ho budete používať. Niektoré materiály sú vhodnejšie pre vnútorné priestory skôr ako vonkajšie priestory a niektoré odpadkové koše sú najlepšie pre odpad z kúpeľne v porovnaní s tými, ktoré sú určené pre potravinový odpad. Odpadkové koše sú často vybavené praktickými funkciami, ktoré uľahčujú čistenie a údržbu. Funkcie ako pohybové senzory alebo dotykové vrchnáky zlepšujú pohodlie pri používaní týchto odpadkových košov a môžu zefektívniť vaše upratovanie.

Je potrebné mať na pamäti aj niektoré ďalšie funkcie, ktoré vám uľahčia prácu:

Vyberateľná vložka : Odnímateľné plastové vložky uľahčujú vynášanie koša a zabraňujú hromadeniu odpadu na dne koša. Pomalé zatváranie : Pomaly zatváracie poklopy sú navrhnuté pre hladké a tiché zatváranie, oceníte v domácnosti s deťmi. Proti zápachové filtre : Zápachové filtre zachytávajú nepríjemné pachy vo vnútri a zabraňujú zápachu v miestnosti. Pohyblivé koše s kolieskami : Koše s kolieskami pripevnenými k základni, tieto odpadkové koše je možné ľahko premiestňovať z jedného miesta na druhé. Kolieska sú obzvlášť užitočné pre veľké a ťažké odpadkové koše, ako sú kuchynské alebo vonkajšie odpadkové koše na terase a pod.

Veľkosti odpadkových košov

Pri nákupe nového odpadkového koša odporúčame zvážiť faktory, ako sú ich kapacita, rozmery a hmotnosť .

Kapacita : Kapacita je kľúčovým faktorom, ktorý vám pomôže určiť správnu veľkosť odpadkového koša pre váš domov. Kapacita vám tiež pomôže nájsť správnu veľkosť pre vrecia na odpadky a vložky do odpadkových košov.

Celkové rozmery (VxŠxH): Celkové rozmery vám poskytnú jasnú predstavu, aký veľký je odpadkový kôš a koľko miesta zaberie.

Hmotnosť produktu : Hmotnosť produktu môže byť ďalším dôležitým faktorom. Ťažšie materiály môžu byť pevnejšie alebo odolnejšie, zatiaľ čo ľahšie odpadkové koše sa ľahšie prepravujú. Ľudia, ktorí majú nejaké zdravotné obmedzenia určite uprednostnia ľahšie odpadkové koše , pretože by pre nich mohlo byť náročnejšie naplnené koše vynášať.

Kuchynské odpadkové koše

Väčšinu odpadu, ktorý vyprodukujete, vyhodíte do kuchynského odpadkového koša. Pretože ho budete používať najčastejšie, mal by byť váš kuchynský odpadkový kôš najväčším košom vo vašom dome. Kuchynské odpadkové koše sa obvykle pohybujú od 40 do 120 litrov, v závislosti od toho, ako často varíte a koľko ľudí žije vo vašej domácnosti. Pre domácnosť dvoch až troch ľudí je najlepšie zaobstarať si odpadkový kôš menší, obvykle štyridsaťlitrový. Rodiny so štyrmi až piatimi ľuďmi by si mali kúpiť odpadkový kôš strednej triedy (šesťdesiat litrový), a každá domácnosť s viac ako piatimi členmi by sa mala rozhodnúť pre stodvadsať litrový odpadkový kôš. Pokiaľ nevaríte často, vyberte si pokojne menšiu veľkosť odpadkového koša, než je doporučené pre vašu domácnosť.

POZOR: Nezabudnite koše často vymývať a dezinfikovať, aj keď používate vrecia na odpadky, býva odpadkový kôš doslova rajom bacilov.

Odpadkové koše do kúpeľne

Kúpeľňové odpadkové koše bývajú menšie v rozmedzí od desiatich do dvadsiatich litrov objemu. Tieto koše sú menšie, pretože sa plnia pomalšie ako kuchynský odpadkový kôš, navyše nezaberajú drahocenné miesto v kúpeľni.

Odpadkové koše do kancelárie

Kancelárske odpadkové koše mávajú tridsať až šesťdesiat litrov, pohybujú sa veľkosťou objemu medzi tými do kúpeľne a do kuchyne. Mnoho ľudí zdieľa kancelársky odpadkový kôš, ale ten sa vyprázdňuje častejšie a používa sa na menšie predmety, ako sú obaly na desiatu, poznámky alebo dokumenty. To znamená, že sa do neho nemusí vojsť toľko ako do kuchynského koša. Táto veľkosť je vhodná aj pre iné druhy spoločných priestorov, ako je spálňa alebo jedáleň v dome.

Náš tip: Chybu neurobíte ani nákupom odpadkového koša do automobilu. Na cestách nazhromaždíte ľahko veľké množstvo odpadkov, účteniek a pod. Maličký odpadkový kôš ľahko vysypete na diaľničnom odpočívadle, či v garáži. Budete tak mať v automobile vždy upratané. Odpadkový kôš v aute je vhodný najmä, ak máte malé deti. Predávajú sa špeciálne koše do automobilu, alebo si môžete zaobstarať plastový box, ktorý býva určený na uskladnenie potravín.

Článok Viete, že je dôležité, aký odpadkový kôš si kúpite? bol publikovaný 12. března 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...