Ako správne vybrať uteráky a osušky

Sponzorované odkazy:

Ako správne vybrať uteráky a osušky

Bez uterákov a osušiek sa skrátka bežný človek nezaobíde Ale ako vybrať tie správne? Od tohto typu produktu vyžadujeme maximálnu funkčnosť, komfort a v neposlednom rade tiež pekný dizajn. V tomto článku si preberieme všetky tieto body a poradíme vám, ako vybrať ten správny uterák a osušku. Na čo sa zamerať? Na čo si dať pozor? Čím sa riadiť pri výbere? To a omnoho viac sa dozviete!

Rozmer voľte podľa účelu

Uterákov na trhu nájdeme samozrejme veľa. Sú uteráky rôznych veľkostí podľa účelu. Tie najmenšie využijeme na utieranie rúk, alebo napríklad ako kozmetický uteráčik na tvár po odlíčení. Trochu väčšie uteráky sú potom vhodné napríklad na zabalenie vlasov po umytí, alebo napríklad do posilňovne (na stroje pre zachovanie hygieny, alebo napríklad na utieranie potu pri cvičení). Ale tiež na telo sa niekedy hodia menšie uteráky. Napríklad keď cestujete, keď chodíte v posilňovni do sprchy, alebo napríklad na kúpalisko – tak menší, ľahší a skladnejší uterák oceníte. Nebude vám v taške zaberať veľa miesta.

Oproti tomu tie najväčšie uteráky a osušky si môžete užiť v pohodlí domova. Zababušte sa od hlavy až k päte do príjemného uteráka hneď po osviežujúcej sprche, alebo romantickom kúpeli vo dvojici. Takéto uteráky mávajú poväčšine rozmer 40 × 140 cm alebo 65 × 135 cm. Veľkosti sa ale líšia. Ako sme už spomenuli, nájdete na trhu menšie aj väčšie kúsky.

Okrem účelu potom bude rozhodujúca aj veľkosť jedinca, ktorý plánuje uterák využívať. Napríklad malému dieťaťu bude stačiť oveľa menší uteráčik. Pokiaľ sa jedná o uterák pre hostí, potom odporúčame zvoliť už spomínanú univerzálnu veľkosť (65 × 135 cm).

Ako spoznať kvalitný uterák

O kvalite uteráka rozhoduje daná gramáž. Jednoducho povedané – čím vyššia gramáž, tým vyššia kvalita. S vyššou kvalitou sa však spája aj vyššia cena. Do kvality sa nebojte investovať. Predsa len sa jedná o vašu pokožku. Buďte k svojej koži ohľaduplní a starajte sa o ňu s maximálnou nežnosťou a láskou.

Uterák s vyššou gramážou dokáže nasať oveľa viac vody a stáva sa tým praktickejší. Nechcete predsa uterák, keď je v okamihu premočený a nedá sa s ním viac utrieť. Takéto uteráky sa navyše tešia dlhšej životnosti, preto sa vám investícia do nich po čase vráti.

Gramáž nám, zjednodušene povedané, určuje hmotnosť jedného metra štvorcového látky. Čím ťažší teda uterák je, tým viac obsahuje daného materiálu (ideálne bavlny). S touto vlastnosťou súvisí tiež dlhá životnosť, pevnosť látky a zmienená savosť. Tie najkvalitnejšie uteráky môžu dosahovať gramáže až 800g / m2. Takéto uteráky sú však veľkou investíciou, do ktorej sa mnohým ľuďom nechce. Najvhodnejšou a cenovo dostupnejšou je gramáž okolo 500g / m2. Kvalitné uteráky nájdete aj v predajniach, alebo na eshope XXX Lutz .

Gramáž si prečítate na „papieriku“ pri každom uteráku, ale určite ju spoznáte už na prvý dotyk. Taký uterák je oveľa príjemnejší na dotyk ako lacné napodobeniny. Hlavnou úlohou uteráka je samozrejme savosť. Pri výbere sa teda zamerajte na veľkosť priadze. Dlhé vlákna sú predpokladom k vyššej schopnosti nasávať vlhkosť. To je tiež ďalší ukazovateľ, na ktorý sa zamerajte pri hľadaní ideálneho uteráka.

Áno, veľmi tenké uteráky budú síce lacnejšie, ale ich gramáž je nízka, čo znamená, že budú málo sať. A to od uteráka väčšinou nevyžadujeme. Navyše sa môže stať, že už po prvom opraní zmení tvar a farbu, pre pokožku nebudú práve príjemné a celkovo dlho nevydržia. Časom sa z nich stane handra na utieranie podlahy.

Aký zvoliť materiál

Samozrejme rozhodujúci je pri výbere materiál. Asi najčastejším variantom, ktorý ľudia kupujú, je klasická bavlna (najlepšie v bio kvalite). Vždy sledujte zloženie takéhoto produktu. Niekedy sa to tvári ako bavlna, ale nie je to bavlna. Tento materiál má mnoho vynikajúcich vlastností, ktoré zaručene oceníte. **Teší sa pomerne dlhej životnosti, dobre saje, pre pokožku je príjemný, cena je výhodná a len tak sa nežmolkuje, nesperie sa a neopotrebuje.

Oveľa luxusnejším variantom sú potom uteráky z bambusu. Tie sú veľkým hitom najmä v posledných rokoch. Áno, je pravda, že si za taký kúsok priplatíte, ale ak sa rozhodnete do bambusového uteráka investovať, nebudete ľutovať. Bambusové vlákno je totiž abnormálne príjemné na dotyk. Toto si vaša pokožka nechá zaručene páčiť. Mnoho mamičiek práve tento materiál využíva pre bábätká na ich veľmi citlivú pokožku. Navyše je to materiál vhodný aj pre alergikov, pretože je hypoalergénny. Ďalší dôvod, prečo je vhodný pre bábätká a osoby s citlivejšou kožou (napríklad s ekzémami).

Trh myslí aj na športovcov. Práve športovci tiež uteráky využívajú veľmi často do posilňovne, na tréningy… do sprchy, na stroje, alebo len tak na utretie čela. V takom prípade zaručene využijete uterák zo syntetického mikrovlákna. Tieto uteráky sú veľmi malé a skladné. Hodíte ich do tašky, nezaberú veľa miesta a taška nebude nijako zvlášť ťažká. V čom je ale taký uterák unikátny? Mimoriadne dobre saje. Uterák so syntetického vlákna sa premočí? To sa prakticky nedá! Skôr než nasaje vodu, uschne. Je totiž rýchlo schnúci. Pre tieto výborné vlastnosti ho potom použije tiež pri bazéne, alebo napríklad na dovolenke, keď si balíte menší batoh a nechcete ťahať zbytočne veľa vecí.

Dizajn je tiež dôležitý

Kvalita daného produktu je síce dôležitá, ale taký uterák by nám mal samozrejme robiť radosť aj po vizuálnej stránke. Vyberte si taký, ktorý sa vám bude najviac páčiť. Nenechajte sa ovplyvniť trendmi a vplyvom okolia. Myslite na seba. Ak tápate, môžete sa napríklad riadiť podľa interiéru kúpeľne. V akých farbách máte zariadenú kúpeľňu? Akú farbu má obklad a akú farbu má aj iný textil do kúpeľne, ako sú kúpeľňové a WC predložky, žinky a podobne. Ak volíte uteráky pre hostí, potom vyberte neutrálnejšie a univerzálnejšie farby. Predsa len by niektorým mužom mohlo vadiť sa utierať do ružového uteráka. Skvelým variantom je hnedá, sivá, kráľovská modrá, khaki, alebo napríklad bordová.

Na trhu nájdete minimalistické jednofarebné uteráky, ale aj trochu zaujímavejšie varianty. Populárne sú nestarnúce geometrické tvary, ktoré perfektne zapadnú aj do moderne zariadeného interiéru. Na mysli máme napríklad kruhy, pruhy, bodky, kosoštvorce, kocky alebo károvanie. Minimalistické, ale trochu zaujímavejšie sú uteráky so vzorom žíhanie. Trendové sú ale motívy kvetov, rôznych zaujímavých ornamentov, alebo vtipných nápisov.

Výrobcovia myslia aj na deti! Na trhu tak nájdete naozaj krásne uteráky s detskými motívmi. Veľmi populárne sú uteráky s rozprávkovými postavičkami, ako je Máša a medveď, Prasiatko Peppa, Tlapková patrola, Ľadové kráľovstvo, Bob staviteľ a ďalšie. Pre malé princezné sú tu motívy kvietkov, kráľovstvo, alebo napríklad motýle. Pre chlapčekov uteráky so vzorom futbalových lôpt, áut, lietadiel, alebo nejaké tie zvieratká.

Článok Ako správne vybrať uteráky a osušky bol publikovaný 3. července 2021 v 14.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...