Je v dnešnej dobe stále nutné triediť oblečenie pred vypraním?

Sponzorované odkazy:

Je v dnešnej dobe stále nutné triediť oblečenie pred vypraním?

Neustála údržba domácnosti do prijateľného stavu nás všetkých unavuje. Pranie bielizne je jeden nekončiaci proces. Len čo dosušíte a vyžehlíte jednu várku, už sa vám v koši na špinavú bielizeň krčí ďalšia kôpka, ktorá volá po voňavom kúpeli vo vašej automatickej práčke.

V dnešnej dobe ide technika v oblasti prania a sušenia bielizne dopredu míľovými krokmi. Bežná práčka zvládne celkom obstojne vyprať bielizeň aj pri dvadsiatich stupňoch. Pokiaľ teda použijete aj správny gél na pranie pri nízkych teplotách. Je tak pravdepodobné, že pri nízkych teplotách do štyridsiatich stupňov sa vám nesfarbí bielizeň. Ponúka sa tak otázka, či ešte stále musíme triediť bielizeň, ako to robili naše mamičky a babičky.

Všetkým sa to už iste stalo, v nedeľu večer pozbierate po dome pár nevypraných kúskov, ktoré sa vyhli víkendovému praciemu šialenstvu. A čo kus bielizne, to iná farba, ale nechce sa vám ísť v pondelok do práce s tým, že keď prídete domov, budete zase prať. A teraz stojíte pri práčke a premýšľate, či sa jeden raz nič nestane, alebo či máte radšej počkať, až budú mať jednotlivé kúsky zvrškov k sebe svojich rovnako farebných „kamarátov“.

Pre raz určite nie, ak medzi tými kúskami nebude omylom niečo, čo púšťa farbu. Riešením je použiť obrúsky proti zafarbeniu bielizne.

Ak máte biele oblečenie zosivené a s fľakmi, určite ste túto praktiku nepoužili iba raz. Niekto má šťastie a má takú dobrú práčku, že ani po niekoľkých hromadných várkach neroztriedenej bielizne nevyzerá ich oblečenie ako zo secondhandu.

U veľmi drahého oblečenia a pri kúskoch so sentimentálnou hodnotou toto radšej ani neskúšajte, pokiaľ oň nechcete prísť. Navyše pri praní vytriedenej bielizne ušetríte aj financie. Oddeľovanie bielizne podľa farby, typu tkaniny a úrovne znečistenia predlžuje životnosť bielizne.

Ako správne vytriediť bielizeň?

Začnite tým, že si pozriete na štítok na oblečení, zvlášť pri novom oblečení je to dôležité, rovnako tiež pokiaľ s praním ešte len začínate. Štítok vám pomôže vybrať správnu teplotu vody, cyklus prania (použite jemný cyklus, ak štítok odporúča ručné pranie) a teplotu sušenia (pozor, niektoré kúsky nesmú do sušičky).

Následne roztrieďte zvyšok bielizne podľa farby. Biele, pastelové a svetlo sivé oblečenie ide na jednu hromadu. Tmavé oblečenie – modré, hnedé, tmavo sivé, čierne, zelené – ide na ďalšiu hromadu. Pozor na červenú, ktorá rada absorbuje tmavé farbivo. Tú radšej perte samotnú.

Teraz roztrieďte každú kôpku ešte raz podľa typu látky. Džínsy a bavlnené tričká oddeľte od ľahkých syntetických látok alebo jemnej spodnej bielizne. Jemnú bielizeň je možné pred vložením do práčky vložiť do vrecka na pranie chúlostivej bielizne. Roztrieďte bavlnené uteráky a obliečky, ktoré perte na vysoké teploty, kvôli zbaveniu sa baktérií.

Ak máte nejaké silne znečistené veci, vyperte ich zvlášť. Nečistota sa môže usadiť na iných kúskoch. Po vypraní budete musieť bielizeň vytriediť znova – a to podľa toho, ktorá môže a nemôže ísť do sušičky.

Článok Je v dnešnej dobe stále nutné triediť oblečenie pred vypraním? bol publikovaný 7. února 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...