Potrebujete nové osušky a uteráky? Viete, ako vybrať tie skutočne kvalitné?

Sponzorované odkazy:

Potrebujete nové osušky a uteráky? Viete, ako vybrať tie skutočne kvalitné?

V dnešnej dobe už nebývajú uteráky tak kvalitné ako za čias našich mamičiek, či babičiek, pokiaľ u vás nastal čas na ich výmenu, pretože už nesajú, sú vyblednuté a nevzhľadné, určite vás zaujíma, ako sa v širokej ponuke obchodov orientovať, aby ste kúpili uteráky , ktoré vám budú dlho slúžiť.

Určite neurobíte chybu, ak budete v prvom rade vyberať podľa materiálu. Aj keď sa v poslednom čase množia bambusové a uteráky ktoré rýchlo schnú, stávkou na istotu pre uteráky do vašej kúpeľne budú uteráky zo stopercentnej bavlny – najlepšie od overeného slovenského výrobcu. Sledujte aj označenie výrobkov – tie kvalitné majú na sebe osvedčenie, ktoré kvalitu zaručuje. Uteráky z umelých vlákien schnú rýchlejšie, ale tiež sú náchylnejšie na trenie v práčke – to znamená, že sa skôr operú.

Uteráky by sa nemali žehliť, skracujete im tým životnosť a savosť tiež nie je dobrá. Slučky vlákien pri uteráku sú chúlostivé a žehlička ich stlačí, takže nebudú ani tak nadýchané. Predtým ich babičky žehlili, aby ich dôkladne zbavili baktérií – v dnešnej dobe kvalitných pracích a antibakteriálnych prostriedkov tomu chýba zmysel. Aj sušička produkuje teploty dosť vysoké na to, aby nejaké tie baktérie, ktoré po praní zostali, zneškodnila. Ušetrite si prácu a nežehlite ich. Ušetrite si prácu a kupujte uteráky, ktoré sa môžu prať na vysoké teploty a môžu do sušičky – už len podľa tohto poznáte, že ide o kvalitný tovar. Pri nákupe uteráka si ich poriadne ohmatajte, ak je vám uterák na ohmatanie v predajni nepríjemný, rozhodne si ho neobstarávajte. Mal by byť nadýchaný, mäkký, skontrolujte ako sú jeho okraje zašité, pokiaľ z uteráka vyčnievajú nejaké nite už v obchode, nekupujte ho.

Kvalita uteráka sa pozná aj podľa gramáže. Konkrétne v gramoch na meter štvorcový – všeobecne platí, čím vyššia gramáž, tým sú vlákna uteráka hustejšie. To znamená, že je aj mäkší pri ohmataní a bude viac sať. Uteráky mávajú gramáž od 300 do 900 gsm – pričom 300 gsm majú lacné uteráky a 900 tie najkvalitnejšie. Na vysvetlenie gsm – znamená gram per square meter – z angličtiny preložené gram na meter štvorcový. Niekedy býva označené ako GSM – ani výrobcovia sa nezhodnú, či tento údaj písať s malými, či veľkými písmenami.

Dôležitý samozrejme pri výbere uterákov bude aj dizajn – či vám bude napríklad uterák na ruky farebne ladiť k ostatnému vybaveniu kúpeľne, väčšie rodiny ocenia, keď každý člen rodiny bude mať svoju farbu uterákov. Niekto dáva prednosť jednoduchým jednofarebným uterákom, deti majú radšej osušky a uteráky s rozprávkovými postavičkami. Drahšie uteráky mávajú ozdobnú bordúru, vaše preferencie sú samozrejme na vás.

Článok Potrebujete nové osušky a uteráky? Viete, ako vybrať tie skutočne kvalitné? bol publikovaný 9. ledna 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...