Umývačka riadu je ten najobľúbenejší pomocník v domácnosti

Sponzorované odkazy:

Umývačka riadu je ten najobľúbenejší pomocník v domácnosti

Umývačka riadu nám ročne ušetrí veľa hodín, ktoré by sme trávili nekonečným umývaním riadu. Aby umývačka umyla riad poriadne, musíme sa o ňu riadne starať a tiež do nej riad ukladať správne.

Iste sa vám už niekedy stalo, že ste šli vybrať riad z umývačky a našli ste tam misku otočenú naopak plnú vody, že. Alebo zašlé taniere so zvyškami jedla? To všetko sa dá ovplyvniť správnou starostlivosťou o umývačku riadu a taktiež urovnaním riadu.

Minimálne raz týždenne by ste mali vybrať filter umývačky a riadne opláchnuť, niekedy sa špina, ktorá bola zachytená vo filtri, pri ďalšom cykle riadu dostane na poháre a tie sú potom celé od zvyškov riadu. A k ich čistote nepomôže ani to najlepšie leštidlo. Raz za mesiac by ste mali pustiť umývačku na prázdno na najvyššiu teplotu s čistiacou tabletou, alebo tekutým prípravkom na čistenie umývačky riadu.

Riadne by ste mali utierať aj priestor pod dvierkami a starať sa o tesnenie umývačky. Prevráteniu veľmi ľahkých vecí v umývačke zabránite tak, že ich umiestnite na tŕne (držiaky), pre istotu ich môžete pripevniť aj silnejšou gumičkou, aby sa pri umývacom cykle v umývačke nehýbali.

Niektoré umývačky majú zle rozmiestnené tŕne v spodnom koši, ktoré aj keď sa zaseknú, rovnako nedržia, ako by mali, v správnej pozícii ich môže udržať elektrikárska páska. Tá je umelohmotná, takže jej umývanie v umývačke nevadí a vy nebudete musieť zháňať nový spodný kôš do staršej umývačky.

Pred tým, než dáte riad do umývačky, skontrolujte, aby v hrnčeku nebolo napríklad zabudnuté vrecko od čaju. Veľakrát sa dostane nitka z čaju až pod filter, kde sa môže namotať na čerpadlo a spôsobiť tak problém, ktorého oprava bude stáť aj niekoľko stoviek eur. Rovnako tak do umývačky nepatrí riad od vosku (aj keď sa ho tam najlepšie zbavíme), lepidla a iných chemikálií, ktoré by umývačku mohli poškodiť.

Raz za rok by ste mali preventívne skontrolovať aj kábel od umývačky, či nie je poškodený. Kombinácia elektriny a vody v jednom spotrebiči si žiada veľkú obozretnosť.

Článok Umývačka riadu je ten najobľúbenejší pomocník v domácnosti bol publikovaný 5. února 2022 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...