Prečo (ne)používať tablety na pranie a umývanie riadu

Sponzorované odkazy:

Prečo (ne)používať tablety na pranie a umývanie riadu

**Vynález umývačky a práčky boli pre život všetkých (predovšetkým žien) kľúčové. Vďaka nim máme viac voľného času, bielizeň a riad je čistý bez väčšej námahy. Aj keď teraz nadávame, keď máme tieto prístroje „naplniť“ a zapnúť, už si ani nevieme predstaviť prať bielizeň na valche.

Počas rokov vývoja týchto spotrebičov sa tiež usilovne pracovalo na tom, aby prostriedky na čistenie riadu a pranie bielizne boli čo možno najúčinnejšie. Tam sú tie doby, kedy nám na všetko muselo stačiť úsilie a známe mydlo s jeleňom.

Výrobcovia sa tak predbiehajú, kto vyrobí najviac efektívny prací prášok, či gél do umývačky, navyše sa ponúka ďalší doplnkový sortiment, ako sú leštidlá na riad, antibakteriálne gély na bielizeň, čističe práčky a umývačky. Pôvodne sa ako do práčky, tak aj do umývačky vyrábal prášok, ktorý sa dávkoval do zásobníka. V dnešnej uponáhľanej dobe sa snažia všetci všetko zjednodušovať.

Zrejme preto tu máme tablety do umývačky, ktoré obsahujú od vône, cez čistiaci prostriedok, až po soľ a lesk. Pranie bielizne za umývaním riadu vôbec nepokrivkáva a tak tu sú extra super tablety, ktoré bielizeň vyperú, vyčistia, spláchnu baktérie a alergény, navyše bielizeň navoňajú. Jednoduchý život máme, že?

Stačí si sadnúť k počítaču, ani do obchodu už nemusíte, objednať mega balenie tabliet do umývačky a práčky a máte po starostiach… Alebo nie?

Viete, ony všetky tie tablety majú aj nevýhody. Áno, šetria nám čas, ktorý nakoniec aj tak nikdy nemáme, ale veľmi často sa stane, že sa tableta nerozpustí, zostane na príboroch, či niekde medzi hromadou obliečok a miesto uľahčenia práce nám ju prirobí. Niekedy, aj keď je v tablete leštidlo, zostanú poháre celé od otlačkov. Čo s tým?

Určite pri používaní tabliet, či už do umývačky alebo práčky nepoužívajte ten úplne najkratší cyklus, skôr ako sa totiž tableta rozpustí, program ju spláchne a vám prístroj nahlási, že má hotovo. Hotoví však budete skôr vy z nedbalého výsledku. Na trhu je navyše aj množstvo lacných tabliet, ktoré sú v obale, ktorý by sa mal rozpustiť, ale mnohokrát k tomu ani nedôjde a nemusí byť chyba ani v programe.

Aj pri používaní tabliet, ktoré sľubujú, že sa postarajú o váš prístroj, niekedy venujte chvíľu času tomu, aby ste skontrolovali odtokovú hadicu, priehradku, kam sa tablety dávajú, vyčistite gumové tesnenia, displeje prístrojov. Tiež by ste z času na čas mali prístroje pustiť s čistiacim prostriedkom na najvyšší možný stupeň, aby sa odstránili nečistoty a nánosy usadeného vodného kameňa, nerozpustené tuky a baktérie. Len čistá umývačka a práčka vám zaručí čistú bielizeň a riad.

Článok Prečo (ne)používať tablety na pranie a umývanie riadu bol publikovaný 12. listopadu 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...