Ako sa starať o umývačku riadu

Sponzorované odkazy:

Ako sa starať o umývačku riadu

Kto vymyslel umývačku, zaslúžil by si metál. Ušetrí náš čas, nervy s pripáleným riadom a špinavý riad sa do nej ľahko schová, keď k nám mieri nečakaná návšteva. Aby umývačka kvalitne umývala riad, je dôležité, aby bola čistá. Veľa ľudí sa domnieva, že sa umývačka umýva spoločne s riadom a nemusí sa o ňu starať. To je však veľká chyba.

Zvyšky z riadu a iné usadeniny sa kumulujú vo filtroch, ostrekovacích ramenách a hadiciach. Potom už len stačí, že čas od času zabudnete použiť čistiacu tabletu a bude treba zavolať opravára. Najjednoduchším spôsobom, ako problémom s umývačkou predchádzať, je to, že sa o umývačku riadu budeme riadne starať.

Pravidelné čistenie a údržba vašej umývačky vám zaistí hladký chod a po každom umytí vám poskytne čistý riad. Navyše predídete nepríjemnému zápachu, ktorý sa občas z umývačky riadu šíri. Prečítajte si niekoľko našich tipov, vďaka ktorým bude vaša umývačka vyzerať dobre a podávať najlepší výkon.

Umývajte pravidelne

Jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť, aby vaša umývačka nebola nadmerne znečistená, je jej pravidelné používanie. Časté používanie vašej umývačky zabráni usadzovaniu nečistôt na dne spotrebiča a uľahčí vám generálne čistenie.

Vyberajte včas umytý riad

Aj keď je riad v umývačke umytý, keď ho necháte v umývačke niekoľko dní, začne zapáchať a je tiež slizký. Vyberajte riad z umývačky čo najskôr po vychladnutí umytého riadu.

Skontrolujte a očistite ostrekové ramená

Umývačky riadu fungujú tak, že zo svojich rotujúcich ramien striekajú vodu na riad vo vnútri. Keď sa trysky v ostrekových ramenách zanesú, riad na sebe bude mať zvyšky a nebude dôkladne čistý. Nečistoty možno vybrať tenkým drôtikom, či špáradlom. Najjednoduchším spôsobom je podržať ramená pod prúdom vody z kohútika a nečistoty sa samé odplavia.

Vyčistite aj exteriér

Je veľmi dôležité očistiť umývačku aj zvonku. Dávajte pozor, aby najmä digitálny display netrpel nánosom špiny. Iste sa vám už stalo, že ste zapínali umývačku špinavými rukami od varenia. Najmä v mieste, kde sú dole upevnené dvierka sa rád zvonku drží špina. Nezabudnite skontrolovať, očistiť a prípadne naimpregnovať tesnenia umývačky.

Ako čistiť umývačku

Ďalším chúlostivým miestom je košík na príbory. V tom sa veľmi často držia zvyšky potravín. Uvoľnite a vyčistite odtok, dávkovač tabliet, či prášku.

Používajte čistiaci roztok, či tabletu

Na trhu je veľa druhov čistiacich tabliet a roztokov, ktoré by ste mali aspoň dvakrát za mesiac použiť, ak chcete, aby vám umývačka slúžila čo možno najdlhšie. Umiestnite ich podľa návodu do umývačky a pustite program s čo možno najvyššou teplotou. Odstránia sa usadeniny a vodný kameň. Umývačka bude čistá a voňavá a pripravená na ďalšie umývanie riadu.

Článok Ako sa starať o umývačku riadu bol publikovaný 6. července 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...