Skôr než začnete stavať, myslite na terénne úpravy

Sponzorované odkazy:

Skôr než začnete stavať, myslite na terénne úpravy

Skôr než začnete stavať nový dom, dobre si premyslite, na akom mieste vášho pozemku bude stáť. Budete mať dostatok miesta na dom, garáž, rovnú plochu na bazén, pergolu, ale aj pre vaše záhony?

Starostlivo zvážte, kde dom postavíte Pri stavbe sa na pozemku bude pohybovať ťažká technika, a pokiaľ máte na pozemku svah, či kopček, ktorý máte v pláne raz zrovnať, urobte to, kým sa u vás bude stavať. Nielenže, keď potom dom dostavíte, bager by vám znova zničil trávnik, ale keď dom oplotíte, bude aj zložitejší bager, či inú ťažkú techniku na určité miesta vášho pozemku vôbec dostať.

Stromy poskytujú cenný tieň Ak máte v pláne bazén, pokojne si už nechajte pripraviť dieru na miesto, do ktorého môžete bazén výhľadovo umiestniť.

Nechajte si zrovnať terén Využitie techniky pri výstavbe je múdre z dvoch dôvodov. Objednať si bager s dopravou je veľmi drahou záležitosťou, a preto prítomnosť takého stroja na vašej záhrade plne využite. Každá ďalšia návšteva traktora, bagru a pod. tiež poškodí trávnik, budete mať okolo domu veľa bahna a než sa všetko urobí, nebudete si môcť ani vysadiť nový trávnik. S predstavou, že vám nový trávnik za rok kvôli bazénu zničí bager, ho nemá ani zmysel sadiť. Ak máte malé deti, určite si viete predstaviť, aké budú špinavé, ak okolo domu budete mať dva-tri roky neustále bahno a špinu. Ani sa nebudú môcť bez dozoru na záhrade hrať.

Myslite aj na to, že pokiaľ nemáte v blízkosti domu žiadne stromy, bude veľmi ťažké zariadiť tieň. Nechajte si urobiť diery a zasaďte do nich urastenejšie stromy. Aj toto vykonávajú odborníci pomocou ťažkej techniky. Naopak, pokiaľ kvôli stavbe budete musieť nejaké stromy vyrúbať, urobte to včas. Nebudete musieť prerušiť výstavbu len preto, že budete čakať, kým vám príde niekto stromy vyrúbať. Navyše drevo z vyrúbaných stromov vám bude na pozemku pri stavbe nového domu tak akurát prekážať. Je tak potrebné zaistiť jeho upratovanie včas.

Pripravený pozemok na výstavbu vám jednoducho ušetrí veľa nervov, zbytočných prestojov, ale v konečnom dôsledku aj peňazí.

Článok Skôr než začnete stavať, myslite na terénne úpravy bol publikovaný 21. května 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...