Ako naplánovať dokonalú záhradu? I. diel

Sponzorované odkazy:

Ako naplánovať dokonalú záhradu? I. diel

Ak ste vlani dostavali svoj vysnívaný domček, potom iste budete tento rok venovať plánovaniu a realizácii záhrady. Nie všetci majú dostatok finančných prostriedkov na služby záhradného architekta, ani si nemôžu dovoliť firmu, ktorá záhrady realizuje.

Záhradu zvládnete aj svojpomocne

A takým ľuďom nezostáva, než si záhradu zariadiť svojpomocne, mnohokrát aj metódou pokusu a omylu. Peniaze však nerastú na stromoch a niektoré chyby dokážu pekne vliezť do peňazí. Preto je dôležité urobiť si dostatok času a záhradu si naplánovať, namaľovať, venujte sa aj takým drobnostiam, ako je to, kam a ktoré kvety vysadíte. To vám pomôže predísť impulzívnym nákupom v záhradníctve.

Ťažká technika má prednosť

Než začnete so sadením a pestovaním, prejdite si záhradu, či nebude niekde potrebné zariadiť terénne úpravy pomocou ťažkej techniky. Určite by ste to nechceli absolvovať trebárs o päť rokov, až budete mať dokonalý trávnik. To sú veci, ktoré nie je dobré odkladať. Rovnako ako výrub starých a strúchnivených stromov, ktoré by mohli ohrozovať vašu bezpečnosť. Ak máte domácich miláčikov, odstráňte zo záhrady aj všetky jedovaté rastliny.

Spíšte si všetky potrebné terénne úpravy a veľké zásahy, ako je výrub stromov, či zasypanie dier pomocou zeminy, či štrku. Do týchto prác sa budete musieť pustiť najskôr.

Aby ste nemysleli iba na drinu, posaďte sa na záhradu a spolu s partnerom porozmýšľajte, aký štýl záhrady by ste chceli mať. Kvetinovú a s dokonalým trávnikom? Hlavne relaxačnú? Alebo si budete chcieť na svojej záhrade pestovať ovocie a zeleninu? Dáte prednosť modernému poňatiu záhrady, či chcete záhradu prírodnú a zanecháte nejaké plochy, kde necháte rásť klasickým životom ako trávnik, tak aj nepestované kvety, aby ste pomohli hmyzu a prírode?

Druhý diel článku o tom, ako si naplánovať záhradu nájdete TU .

Článok Ako naplánovať dokonalú záhradu? I. diel bol publikovaný 25. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...