Ako naplánovať dokonalú záhradu II.diel

Sponzorované odkazy:

Ako naplánovať dokonalú záhradu II.diel

V predchádzajúcom článku sme sa venovali tomu, čo všetko treba vziať do úvahy pri plánovaní záhrady, či už ide o rozpočet, terénne úpravy, či štýl záhrady. V dnešnom diele budeme v písaní o dokonale premyslenej záhrade pokračovať.

S obmedzeným rozpočtom bude dôležité si stanoviť priority zásadných prác. Veľké terénne úpravy vám vlezú do peňazí, a tak si riadne naplánujte ich postupnosť. Prejdite si zoznam a pokojne si k najrôznejším činnostiam a nákupom napíšte čísla, v akom poradí budete postupovať.

Ak sa nemôžete poradiť so záhradným architektom, poraďte sa online na sieti. Na weboch o záhradníčení bývajú diskusie, kde vám skúsení záhradníci radi poradia. Existujú aj rôzne facebookové skupiny založené pod názvami tém ako napríklad záhradné jazierka, stromy v záhrade a pod. Pre inšpiráciu na vzhľad záhrady je skvelý Pinterest, kde si môžete zaujímavé nápady uložiť na neskôr.

Naplánujte si tiež včas záhradné stavby, napríklad na altánok či pergolu si vyhraďte miesto, aby ste tam zbytočne nezasievali trávnik, keď tam budete na jeseň budovať. Pre stavbu skleníka vymedzte miesto, ktoré bude na slniečku. Na bazén bude dobré miesto tam, kam nebude padať lístie zo stromov a nebude ťažké a drahé zariadiť prívod vody a dostupnosť kanalizácie.

Na nákupe kvetov, kríkov a stromčekov môžete značne ušetriť, keď sa spýtate po známych. Napríklad sa niekto chce nejakého kríka, či stromčeka zbaviť. Prebytočné sadenice a premnožené vám tiež množstvo známych dá zadarmo.

Nesnažte sa všetko zariadiť a realizovať hneď. Inak si záhradníčenie sprotivíte. S dobrým plánom si práce na záhrade rozložíte, požiadajte rodinu a priateľov o pomoc, za odmenu ich potom budete môcť pozvať na grilovačku do novej pergoly.

Prvú časť článku o plánovaní záhrady nájdete TU .

Článok Ako naplánovať dokonalú záhradu II.diel bol publikovaný 29. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...