Existujú zbytočné úpravy a opravy domov, vďaka ktorým len vyhadzujete peniaze?

Sponzorované odkazy:

Existujú zbytočné úpravy a opravy domov, vďaka ktorým len vyhadzujete peniaze?

Máte svoj vysnívaný dom a starostlivo sa oň staráte. Každú sezónu sa snažíte o niečo málo ho vylepšiť, aby sa vám bývalo lepšie. Mnohí sa snažia neustálymi úpravami a prerábkami tiež zvyšovať predajnú cenu domu, ak vedia, že ich dom nie je ich posledným bydliskom.

Niektoré úpravy a opravy však iba idú do peňazí a nemajú žiadnu pridanú hodnotu, ktorá by zvyšovala predajnú cenu nehnuteľnosti na realitnom trhu. V dnešnej dobe sú predajné čiastky nezmyselne nadsadené, tak to snáď ani nemá význam.

Určite by ste mali doma často vymaľovať, udržiavať čisté steny, ale pokiaľ vytapetujete celý dom kvetinovou tapetou, prípadný kupec nemusí zdieľať váš vkus a namiesto tapiet uvidí veľa driny, ktorú bude musieť investovať do ich zloženia. A takých príkladov by sme v bežnej domácnosti našli veľa. A nielen doma, ale aj na záhrade. S obmedzeným rozpočtom radšej venujte pozornosť tomu, čo má zmysel, napríklad výmena vodovodných rúrok, pokiaľ sú v havarijnom stave.

Nezbavujte sa ani starých parkiet, tie sa dajú ľahko prebrúsiť a nalakovať, sú čím ďalej obľúbenejšie. V snahe držať krok s dobou to veľa majiteľov urobilo a vymenilo v dome parkety za plávajúce podlahy. Ich kvalita však často pokrivkáva a už po niekoľkých rokoch býva plávajúca podlaha poškriabaná a nevzhľadná. Kde klasické parkety vydržia krásne mnoho rokov.

Veľmi často sa v domoch neustále prerábajú kúpeľne. Pretože sú obklady často už okukané a už vás nebaví farba obkladov, ktorá bola in pred desiatimi rokmi. Skôr než chyba kachličiek, ktoré sú bez škvrnky, je to vašou hlúposťou, pretože ste sa nechali uniesť trendom. Rekonštrukcia kúpeľne je veľmi nákladná najmä pri dnešných cenách stavebných materiálov. Takže sa do nej púšťajte, až keď to bude naozaj potrebné, vaňa bude poškriabaná a pod. Nie preto, že sa nudíte.

Až budete nabudúce vyberať obklady a dlažbu voľte drahé, odolné kúsky, ktoré sú však neutrálnych farieb, ktoré nevyjdú z módy a ľahko vzhľad kúpeľne zmeníte nákupom nových doplnkov a uterákov, čo vás vyjde na niekoľko stoviek eur, nie na niekoľko tisíc, za prerobenie celej kúpeľne. Voľte materiály, ktoré sa ľahko udržujú, netvorí sa na nich vodný kameň, a veľmi starostlivo si vyberajte remeselníkov. Takí, ktorí majú do týždňa čas, väčšinou neodvádzajú dobrú prácu a verte, že na skutočného odborníka sa oplatí počkať aj niekoľko mesiacov.

Veľmi často sa stáva, že noví majitelia domu v snahe všetko zrekonštruovať a prerobiť naraz sa bezhlavo pustia do terénnych úprav záhrady, bezhlavo vyrúbajú všetky stromy a kríky a potom zistia, že na záhrade nie je tieň, musia si nechať vyrobiť altánky a pergoly. Kríky, ktoré slúžia na udržanie súkromia rúbajte s veľkým rozmyslom, pôvodní majitelia mali dôvod, prečo ich na záhradu dávali. To však zistíte, až po niekoľkých mesiacoch žitia v novom dome. Kupovať vyrastené stromy je finančnou samovraždou, je tak dôležité si tieto nezvratné kroky riadne rozmyslieť. Aj obyčajné tuje rastú veľa rokov, než poskytnú tieň a tak žiadané súkromie.

Článok Existujú zbytočné úpravy a opravy domov, vďaka ktorým len vyhadzujete peniaze? bol publikovaný 13. května 2023 v 07.00 v rubrike Dom a Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...