Inflácia nám zdražela potraviny. Oplatí sa pestovať si vlastnú zeleninu?

Sponzorované odkazy:

Inflácia nám zdražela potraviny. Oplatí sa pestovať si vlastnú zeleninu?

Zakaždým keď ideme do obchodu, sú potraviny drahšie a drahšie, najmä dovozová zelenina od začiatku roka veľmi zdražela. Ak chcete jesť zdravo, ale zároveň musíte šetriť, určite ste premýšľali nad tým, či nezačať pestovať vlastnú zeleninu. Znovu obnoviť skleník a parenisko, vyhrnúť rukávy a zasadiť si aspoň mrkvu, hrášok a zemiaky. Oplatí sa vám to finančne? Alebo s ohľadom na zaneprázdnenosť a nutnosť sa o zeleninu starať, ešte stále vyjde lacnejšie si ju kúpiť v obchode?

Domáce je domáce

Keď odhliadneme od finančného aspektu veci, domáca zelenina je domáca a nedá sa s ničím porovnať. Už len preto, že si ju nebudete striekať najrôznejšími pesticídmi, viete, z akej pôdy vyrástla, akou vodou bola zalievaná a tiež, že bola vypestovaná so starostlivosťou a láskou. Je tak bio, eko a plná lásky zároveň. Ak máte malé deti, ktoré začínajú s príkrmami, vlastnoručne vypestovaná zelenina je to najlepšie, čo im môžete poskytnúť.

Starostlivosť o záhradku je v dnešnom uponáhľanom svete plnom stresu a deadlínov, pre mnohých doslova balzamom na nervy. Nie každý má však šťastie na rozľahlú záhradu, ak máte aspoň malinkú, zasaďte si do kvetináčov jahôdky, kanadské čučoriedky, pozdĺž plotu maliny, ríbezle, či egreše. Priestor na pestovanie zväčšíte vertikálnymi záhonmi, alebo závesnými kvetináčmi. Na okne môžete mať tiež niečo dobré na zub v kvetináčoch. Vhodné budú aj pažítka, petržlen a čerstvé bylinky na varenie a na obdobie zimných prechladnutí.

Finančné hľadisko

Keby ste mali porovnať cenu v obchodoch, započítať hodnotu vašej práce na záhrade, váš čas, obstarávacie ceny semienok, sadeníc, vodu na zalievanie, hnojivo, ale aj nákup náradia a pod. Zrazu zelenina z obchodu vám tak drahá pripadať nebude. Najmä rodinám, ktoré by mali investovať do obstarania si pozemku pre záhradkárčenie, napríklad v záhradkárskej kolónii. Záleží aj na tom, aké rastliny a plodiny by ste sa rozhodli pestovať. Niektoré druhy celé leto rodia, takže ich zberáte postupne, u iných druhov je „výťažnosť“ jednej rastliny pomerne malá a také druhy sa finančne vôbec neoplatia.

Napríklad paradajky majú drahšie sadeničky, ale budete si ich trhať, kedy na ne budete mať chuť. Hlávkový šalát je taktiež nenáročný na pestovanie a vhodný pre záhradkárskych začiatočníkov. Tekvice si na komposte vypestuje aj záhradkársky antitalent, ale kým vám vyrastú, strašne dlho to trvá. Oplatí sa zasadiť aj kríky, ktoré mávali naše babičky – čierne a červené ríbezle, egreše, maliny, černice. Toto ovocie je na pultoch obchodov naozaj veľmi drahé. Navyše z úrody môžete pripraviť džemy a marmelády na zimu.

Článok Inflácia nám zdražela potraviny. Oplatí sa pestovať si vlastnú zeleninu? bol publikovaný 28. června 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...