Keramické nože
Sponzorované odkazy:
Nože patria k nevyhnutnému vybaveniu kuchynského náčinia, pretože práve bez nich by nebolo plnohodnotne možné pripraviť väčšinu pokrmov. Novinkou na tuzemskom trhu sú nože keramické, ktoré vďaka svojej vysokej ostrosti, ktorá prispieva k ľahkému porcovaniu surovín, si v kuchyniach získavajú nezastupiteľné postavenie.
Výhody keramických nožov
K najväčším výhodám keramických kuchynských nožov však patrí to, že si suroviny po kontakte s nožom zachovávajú dôležité enzýmy a vitamíny. Naopak pri kontakte s klasickým nožom rad surovín, a to prevažne ovocie a zelenina, tieto plnohodnotné prvky stráca. Krájanie surovín keramickými nožmi je veľmi pohodlné a jednoduché, ostrie noža do suroviny veľmi rýchlo prenikne, z hladkého povrchu neskĺže. Ovocie i zelenina nemajú tendenciu po krajaní keramickými nožmi hnednúť. Pri krájaní mäkkých surovín, ku ktorým patria napr. niektoré druhy syrov, zostáva povrch noža takmer bez stôp. To vypovedá predovšetkým o vysokej ostrosti nožov, čím sú zaručené presné a rovné rezy.
Veľkosť
Keramické nože sú na tuzemskom trhu k dostaniu v širokej veľkostnej škále, počnúc najmenšími nožíkmi, cez stredne veľké a končiac u veľkých nožov, určených na porcovanie hydiny alebo mäsa. Menšími nožmi sa veľmi ľahko dajú šúpať zemiaky, ovocie a zelenina, šupka je veľmi tenká a pravidelná.
Na rovnakom princípe pracujú aj škrabky, ktoré sú určené na zemiaky, ovocie aj zeleninu. Vďaka vysokej ostrosti, jemnosti a jednoduchosti je škrabanie zemiakov zábavou, nie je to nenávidená činnosť. Vďaka keramickým škrabkám je možné vyrobiť zeleninové dekorácie v podobe dlhých prúžkov, ktoré potešia nielen oko, ale aj chuťové bunky.
Technické parametre
Keramické nože disponujú vysokým užívateľským komfortom, ktorý sa odráža v ergonomickom tvarovaní rukoväti, čím je zaručená vysoká bezpečnosť pri práci. Rukoväť noža je pokrytá hodvábnym povrchom, ktorý zamedzuje prešmykovanie vlhkých rúk. Kvalitné typy keramických nožov majú zirkoničitú keramiku, ktorá disponuje vysokým stupňom tvrdosti. Keramické nože sú oproti nožom z ocele ďaleko tvrdšie a ich povrch nikdy nehrdzavie. Pri správnej údržbe vydrží ostrosť keramických nožov po mnoho rokov, a to aj pri každodennom používaní.
Článok Keramické nože bol publikovaný 5. srpna 2013 v 15.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).
Podobné články
- Príbory 17.07.2013 15.00
- Stolovanie 28.01.2013 06.30
- Obchody s extra výhodnými cenami? Viete, čo tam nekupovať? 12.03.2022 08.00
- Čo vám nesmie chýbať vo vašej kuchyni? 14.01.2023 07.00
- Zmrazujete mäso? A nerobíte pri tom chyby? 24.01.2023 07.00
Top 10
- Ako rozdeliť miestnosti v dome?
- Susedov strom - kto môže orezať jeho tieniace vetvy?
- 3D plotové panely
- Oceľové tyče: vlastnosti a rozsah použitia
- Kúpanie v drevenej vani
- Trúfnete si na domáce čistenie obrazov?
- Magická nanohubka – už ste ju doma vyskúšali?
- Aj detské izby sa riadia dizajnovými trendmi!
- Ako sa zbaviť zažltnutých škvŕn na vankúšoch a prikrývkach?
- Advent je za dverami, ako pripraviť domácnosť na toto obdobie?
Tagy
interiér Záhrada bývanie kuchyňa dekorácie kuchyne kreslo nábytok kúpeľňa