Ako vybrať sušičku jedla a prečo vôbec sušiť?

Tagy:  sušička, ovocie, zelenina, sušenie ovocia a zeleniny, potraviny, konzervovanie, jedlo

Sponzorované odkazy:

Ako vybrať sušičku jedla a prečo vôbec sušiť?

Mnoho domácností dennodenne vyhadzuje desiatky potravín, ktoré sú po záruke. Najmä ovocie a zelenina podliehajú skaze a vzhľadom na ich nie nízku cenu kvôli plytvaniu môžete mesačne vyhodiť až desiatky eur. Z tohto dôvodu je vhodné, zaobstarať si sušičku ovocia, ktorá vám pomôže potraviny vhodne zakonzervovať a udržať ich dobré po naozaj dlhú dobu. Sušenie ovocia však prináša mnoho ďalších nesporných výhod. Sušené plody skvele koncentrujú sacharidy, vlákninu, vytvárajú zdravé cukry a dokonale zasýtia pri menšom hlade. Neviete, čo si dopriať na desiatu alebo k večernému filmu a nechcete siahnuť po nezdravých sladkostiach alebo chipsoch? Zaobstarajte si sušičku a pripravte si chutné dobroty, ktoré vydržia.

Prečo sušiť?

Dôvodov prečo sušiť potraviny je veľa, ale všetky sú rýdzo pozitívne. Sušené ovocie a zelenina majú vysokú energetickú hodnotu, čiže vás skvele zasýtia a navyše dokonale zaženú neovládateľnú chuť na sladké. Aj v tomto prípade sa ale majte na pozore. Sušené ovocie v sebe koncentruje ďaleko viac cukru, než klasické ovocie, preto v prípade cukrovky alebo redukčnej diéty sušené ovocie obmedzte a strážte si jeho príjem. Sušená zelenina naopak obsahuje veľa antioxidantov, vitamínov a tiež vlákniny, preto sa jej nebráňte vôbec. Namiesto čipsov si doprajte sušenú repu, mrkvu alebo zeler a pochutnajte si na zdravom variante inak veľmi tučných zemiakových lupienkov.

Autor: Benjamin eSHaAutor: Benjamin eSHa

Pozor na pleseň

Usušiť ovocie a zeleninu je jeden krok, ale tiež musíte dbať na jeho skladovanie. Sušené ovocie a zelenina musí zostať vždy v suchom prostredí. V opačnom prípade začne plesnivieť a tým pádom nemá už žiadnu hodnotu a slúži len ako biologický odpad. K sušičke ovocia si preto kúpte aj kvalitné skladovacie dózy, ktoré potraviny skvele zakonzervujú a udržia ich suché a vhodné na každodennú konzumáciu.

Aký zvoliť tvar?

Možno si hovoríte, že tvar sušičky je len o vzhľade a dizajne a čiže je úplne na vás, akú zvolíte. Opak je pravdou a tvar môže naozaj celý proces sušenia značne ovplyvniť. Napríklad u oválnych sušičiek nejde teplo rovnomerne a potraviny sa tak nemusia sušiť naraz. Kým stred bude už krásne presušený, okraje budú ešte surové. Oproti tomu hranatá sušička dobre vedie teplo pozdĺž celej svojej dĺžky a preto je ovocie aj zelenina usušené rovnomerne a v rovnakom čase. Ak teda zvažujete, aký tvar zvoliť, hranatá sušička je jasnou voľbou. Okrem týchto výhod ju v kuchyni ľahšie začleníte medzi ostatné spotrebiče.

Ako potraviny sušiť?

Dôležitou fázou je samozrejme príprava sušenia. Menšie plody ako je hrozno, slivky alebo marhule môžete sušiť v celku. Väčšie kusy ovocia – jablká, hrušky, broskyne alebo zeleninu krájajte na plátky hrubé maximálne 1 centimeter. Dbajte na to, aby boli plátky naozaj rovnako vysoké. Jedine tak sa ovocie a zelenina presuší rovnomerne.

Autor: jasleen_kaurAutor: jasleen_kaur

Článok Ako vybrať sušičku jedla a prečo vôbec sušiť? bol publikovaný 26. srpna 2016 v 17.45 v rubrike Dom, Byt a Doplnky. Autorom článku je Veronika Sýkorová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...