Zelenina zo záhradky? Akú pestovať, aby ste sa o ňu nemuseli príliš starať?

Sponzorované odkazy:

Zelenina zo záhradky? Akú pestovať, aby ste sa o ňu nemuseli príliš starať?

Zahradničíte? To sa iste už nemôžete dočkať, až zmizne snehová pokrývka z vašej záhradky, uschne bahno a vy sa budete môcť pustiť do práce. Určite už plánujete, čo tento rok zasadíte. Ak milujete čerstvú zeleninu, vyberte si také druhy, ktoré rastú takmer bez práce, nech sa nestanete otrokom vašich plodín.

Aj keď je v dnešnej dobe jednoduché zájsť do obchodu a kúpiť si zeleninu, nič nenahradí pocit, keď zbierate svoje vlastnoručne vypestované plody. Akú zeleninu pestovať, keď ste v záhradkárstve začiatočníkmi?

Mrkva

Chrumkavá a lahodná mrkva je základná koreňová zelenina, ktorú môžete mať na svojej záhradke, je veľmi ľahké ju pestovať, ak zasadíte semienka do voľnej piesčitej pôdy, s istotou sa dočkáte veľkej úrody.

Výsadba: Mrkva je plodina chladnej sezóny, ale môžete ju tiež vysadiť pokojne na začiatku leta. Udržujte svoj záhon bez kameňov, a ak budete zalievať, uistite sa, že je pôda dostatočne vlhká – to platí už aj pre klíčiacu mrkvu. U mrkvy je dôležité, aby ste udržali rovnomernú hladinu vlhkosti. Tiež jej príliš nesvedčí okolitá burina, tak budete musieť čas od času venovať jej odstraňovanie.

Záhony pre mrkvu voľte tak, aby sa nachádzali na prvom slnečnom svetle, mrkva sa uspokojí aj s mierne tienistým stanovišťom.

Fazuľa

Strukoviny obsahujú veľa proteínov, minerálnych látok a vlákniny. Zelená fazuľa, jedna z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktorá slúži veľmi často ako príloha, je skvelým tipom pre pestovanie, pretože sa jej nemusíte veľmi venovať. Výsadba: Nech plánujete výsadbu priamo do zeminy, alebo do vyvýšených záhonov, nezabudnite ju zasadiť až potom, čo pominú mrazíky. Vašej fazuli sa bude dariť v úrodnej pôde bohatej na organické látky. Rovnako bude prospievať, ak na záhon pridáte čerstvý kompost.

Starostlivosť: Zelená fazuľa prekvitá na plnom slnečnom svetle, takže je dôležité, aby ste ju zasiali tam, kde bude mať dostatočné množstvo slniečka. Udržujte záhony rovnomerne vlhké, kým všetky sadenice nevyklíčia. Potom môže povrch pôdy medzi zalievaním vyschnúť.

Uhorky

Uhorky sa hodia do šalátov, chudnúcich smoothie a samy o sebe ako ľahká desiata. Majú celý rad výhod pre zdravie a čo je dôležité, zvládne ich pestovať aj začiatočník.

Výsadba: uhorkám sa tiež darí najlepšie na priamom slnečnom svetle. Vyžadujú úrodnú pôdu, preto pred výsadbou premiešajte so zeminou kompost, alebo hnoj. Pôdu udržujte vlhkú, ale nie príliš premočenú. Pred zasadením sadeníc na záhradku predpestujte rastlinky v teple domova, poprípade v skleníku. Najlepšie aspoň po dobu troch týždňov. Starostlivosť: vaše uhorky porastú rýchlo, ak ich budete dôsledne zalievať. Potrebujú dostatok vlahy. Predchádzajte škodcom pomocou mulčovania – borovicovou kôrou. Použite mriežky, ochránite tak uhorky pred poškodením a hnilobou, ktorá hrozí, keď ležia na vlhkej zemine.

Špenát

Táto zelenina s jemnými listami je dokonalým základom pre všetky šaláty a je skvelým zdrojom železa a vitamínu B2. Výsadba: Týždeň pred výsadbou semien špenátu, preň pripravte pôdu. Primiešajte do pôdy trochu hnoja. Špenátu sa darí na svetle a v polotieni. Špenát môžete vsádzať už počas posledných jarných mrazíkov po celú sezónu až do jesene.

Starostlivosť: Pôdu udržiavajte vlhkú mulčovaním a v prípade potreby prihnojte, ak je rast rastliniek pomalý. Zalievajte pravidelne.

Paprika

Paprika je jednou z najuniverzál­nejších druhov zeleniny. Dodáva pokrmom farbu, chrumkavosť, je perfektná aj grilovaná. Výsadba: Začnite s pestovaním zo semienok v izbovej teplote. Asi týždeň pred tým, ako budú pripravené na pestovanie na záhon, ich postupne aklimatizujte na vonkajšiu teplotu a zaistite, aby bola vaša pôda správne prihnojená. Uistite sa, že ju vysadíte na slnečné miesto, pretože potrebuje asi 6 až 8 hodín slnečného svetla denne.

Starostlivosť: Paprika je extrémne citlivá na teplo, takže ak je veľké teplo, musí sa nutne zalievať každý deň.

Reďkovky

Reďkovky majú ostrú chuť a tiež veľa benefitov pre zdravie. Pôsobia antimykoticky, antibakteriálne, zbavujú žalúdočnú a črevnú sliznicu baktérií a plesní.

Výsadba: reďkvičkám sa najlepšie darí na slnečnom mieste v piesočnato hlinitej, mierne kyslej až neutrálnej pôde. Vďaka rôznym odrodám sú dostupné celoročne.

Starostlivosť: Udržujte svoje reďkovkové záhony vlhké, ale nie premočené. Pre rýchly rast by ste ich mali pravidelne a rovnomerne zalievať.

Článok Zelenina zo záhradky? Akú pestovať, aby ste sa o ňu nemuseli príliš starať? bol publikovaný 13. března 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...