Čo robiť na záhrade v septembri? 2. diel

Sponzorované odkazy:

Čo robiť na záhrade v septembri? 2. diel

**V minulom článku sme písali o tom, ako sa starať o záhradu v septembri. Preto vám prinášame pokračovanie prvého dielu článku **.

Už teraz na jeseň myslite na jar a zasaďte jarné cibuľoviny, napríklad narcisy môžete zasadiť teraz, tulipány si nechajte na koniec októbra. Cibuľky nesaďte príliš blízko k povrchu. Ak sa vám nechce pri každej rastline hľadať na internete, ako má byť hlboko, platí všeobecné pravidlo, že by cibuľka mala byť hlboko tak, ako je štvornásobok jej dĺžky.

Aj na jeseň sa musíte starať o trávnik. Už vám v ňom slnko nevypáli nepekné žlté škvrny, ale aj tak sa oň musíte starať. Zasaďte nové trávové semeno, poriadne zalievajte, alebo vsádzajte v čase, keď má častejšie pršať. S tým našťastie na jeseň v našich končinách nemáme problém.

Je čas žať zeleninu

V septembri nám dozrieva množstvo druhov zeleniny. Okrem záhrady tak budeme mať veľa práce aj doma. Pretože budeme čistiť, krájať, zamrazovať a skladovať naše poctivo vydreté plody. Záleží na tom, kde bývate, ale na konci augusta a na začiatku septembra priebežne dozrieva kráľovná zeleniny – cibuľa. Zberajte ju v období sucha, pôjde vám ľahko vytiahnuť, po vytiahnutí zo záhona by ste ju mali nechať sušiť vonku, napríklad v prepravke. S cesnakom je to vlastne to isté. Musí byť rovnako ako cibuľa úplne suchý, než ho schováte do špajze. Niektoré gazdinky cesnak zaplietajú do okrasných „vrkočov“ ako to robili naše babičky. Cesnak tak dobre preschne a môže byť zároveň aj ozdobou našej špajze.

Ak zberáte zemiaky, dávajte ich do tmavého vreca, nesmú byť skladované na svetle, inak zozelenajú a rýchlejšie sa kazia.

Fazuľu a hrášok zo záhradky naopak najlepšie uskladníte do malých škatuliek, či vrecúšok v mrazničke.

K neskorému letu patria cukety. Urodilo sa vám ich veľa? Zo začiatku máte radosť, robíte cuketové placky, pridávate ich do jedál, grilujete. Ale ako uskladniť úrodu cukiet? Nechajte ich na chvíľu blanšírovať vo vode a potom rýchlo schlaďte v miske so studenou vodou a kockami ľadu. Dajte ich ihneď zamraziť.

Milovníci paradajok vedia, že jeseň je ich čas. Aj na jeseň ich musíte dostatočne najlepšie každý deň zalievať. Postupne zbierajte plody. Tie zelené, ktoré ešte nedozreli, vám pokojne dozrejú doma.

Článok Čo robiť na záhrade v septembri? 2. diel bol publikovaný 6. září 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...