Zaostrené na rúry na pečenie

Tagy:  rúry na pečenie, teplovzdušná rúra, parná rúra, výber rúry na pečenie

Sponzorované odkazy:

Zaostrené na rúry na pečenie

Rúry na pečenie patria k neodmysliteľným kuchynským elektrospotrebičom, bez ktorých by nemohol plne fungovať chod žiadnej domácnosti.

Design

Design rúr na pečenie samozrejme podlieha dizajnu kuchynských liniek, uprednostňujú sa jednoduché tvary, ktoré podčiarknu horizontálne členenie kuchynskej linky. Moderné rúry na pečenie sa obvykle vyrábajú v kombinácii niekoľkých materiálov, najčastejšie prevláda kovový rámik vyplnený tmavo presklenými dvierkami a oblým madlom. Povrch rúr na pečenie je zvyčajne vyrobený z hliníka alebo nerezu, ktorý je zabezpečený lakovanou úpravou. Práve technológia lakovania zamedzuje viditeľnosť odtlačkov prstov, čo prispieva k veľmi jednoduchej údržbe. Najnovšie rúry na pečenie sú vybavené dotykovým ovládaním, avšak v rade slovenských domácností stále prevládajú rúry na pečenie vybavených gombíkami a tlačidlami.

Typy rúr na pečenie

K výhodám pečenia pokrmov v parnej rúre patrí predovšetkým nepoškodenie surovín z hľadiska výživných hodnôt. K ďalším prednostiam patrí aj estetická hodnota, ktorá pečeným pokrmov dodá chrumkavú kôrku a vysokú mieru šťavnatosti. Pokrmy v parnej rúre môžeme piecť maximálne pri 100 ºC, čím u pokrmov zachováme aj prírodnú farbu a chuť.

Teplovzdušná rúra funguje na princípe rozháňania horúceho vzduchu vo vnútri rúry. Vzduch sa nasáva cez ventilátor smerom do priestoru nachádzajúceho sa v zadnom priestore rúry, v ktorom sa vzduch ohreje a vracia sa späť do priestoru rúry. K najväčším výhodám pečenia pokrmov v teplovzdušnej rúre patrí to, že tu môžeme piecť niekoľko druhov pokrmov naraz bez toho, aby sa navzájom miešali typické arómy medzi pokrmami.

Údržba rúr na pečenie

Pri výbere rúry na pečenie by sme mali sledovať tiež schopnosť údržby, pretože vnútorný priestor je veľmi náchylný k usadzovaniu vysokej vrstvy omastku. K novinkám patria rúry na pečenie, ktoré sú vybavené pyrolýzou čiže samočistiacim systémom, ktorý dokáže všetky nečistoty spáliť vo vnútri rúry na popolček. Takto stačí vyčistiť rúru približne šesťkrát ročne, čím sa dosiahne vysokej čistoty vnútorného priestoru. Ak však vaša rúra na pečenie týmto samočistiacim systémom nedisponuje, je nutné používať špeciálne čistiace prostriedky, ktorými by sme mali rúru čistiť každý týždeň.

Článok Zaostrené na rúry na pečenie bol publikovaný 16. července 2013 v 15.45 v rubrike Byt. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...