Pranie bielizne je nekonečný proces, ale nemusí

Sponzorované odkazy:

Pranie bielizne je nekonečný proces, ale nemusí

Najmä mamičky, ktoré majú viacero detí, sa niekedy môžu cítiť doslova zavalené bielizňou. Len čo vyperiete, vysušíte a vyžehlíte jednu várku bielizne, už sa vo vašej kúpeľni hromadia ďalšie kúsky oblečenia a priamo volajú po vypraní. Ako mať neustále vyprané a nezblázniť sa z toho?

Určite vám uľahčí prácu, pokiaľ budete mať kvalitných pomocníkov. Ak periete naozaj často, oceníte práčku na viac kilogramov bielizne, novú sušičku, namiesto klasickej naparovacej žehličky sa poobzerajte po parnej stanici. Dokonale vypranú bielizeň nebudete mať bez dobrého pracieho prášku, odstraňovača škvŕn, ktorý nevyžiera farby a tiež bez voňavej aviváže. Pozor na to – najdrahší prášok na pranie v obchode nemusí byť ten najúčinnejší.

Veľa gazdiniek robí chybu, že do dávkovača na aviváž a prací prostriedok dávajú príliš veľa detergentu. Keď dáte viac pracieho prášku, nešetríte ani vašu peňaženku, ani prírodu, skôr škodíte práčke a bielizeň nebude lepšie vypraná, než keby ste dali zodpovedajúcu dávku, odporúčanú výrobcom.

Koše na bielizeň

Iste už máte v kúpeľni, či miestnosti, kde máte práčku, kôš na triedenie bielizne. Ak nie, nejaký si kúpte. Máločo dokáže otráviť víkend tak, ako prehrabávanie sa týždeň starou „voňavou“ bielizňou a jej triedenie. Ak žijete s pubertiakmi, umiestnite menší kôš na bielizeň aj do ich izby. Predídete tak neustálemu rozčuľovaniu sa, že majú špinavú bielizeň na posteli, na stoličke, či dokonca na podlahe. Viete, život je krátky a pre tínedžerov je niekedy cesta do kúpeľne naozaj dlhá.

Urobte si rozvrh

Ak ste bielizňou doslova zavalení, obetujte dva dni, kedy doženiete resty v oblasti prania bielizne. Potom stanovte rozvrh – napríklad, že sa bude prať v nedeľu večer (bielizeň po víkende), v stredu a v piatok (veci do školy). Aby každý v domácnosti myslel na to, že pokiaľ potrebuje mať na pondelok konkrétny kúsok oblečenia, mal by ho do kúpeľne doniesť najneskôr v piatok. Viete, ako to niekedy chodí v domácnostiach v nedeľu večer, keď sa vrátite z chalupy a pripravujú sa veci na pondelkové ráno…

Zožeňte si pomocníkov

Aj celkom malé deti môžu s praním bielizne pomôcť. Ak nemáte sušičku bielizne, môžu vám podávať bielizeň pri vešaní, môžu si odniesť vyžehlenú bielizeň do skrine, triediť ponožky… Dokonca aj pred praním bielizne vám môžu pomôcť, napríklad si môžu pozbierať oblečenie, vyzliecť obliečky z vankúša a periny a doniesť ich do kúpeľne .

Uvidíte, že pokiaľ vám všetci pomôžu, nebude pranie také namáhavé a vy si dokážete užiť aj voľný víkend.

Článok Pranie bielizne je nekonečný proces, ale nemusí bol publikovaný 1. listopadu 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...