Najobľúbenejšie adventné tradície

Sponzorované odkazy:

Najobľúbenejšie adventné tradície

Počas adventného času máme množstvo povinností a zariaďovaní. Mali by sme sa ale venovať predovšetkým deťom, aby mali spomienky na čarovné Vianoce. Skúste ich zasvätiť do starobylých tradícií, vyrábajte spolu vianočné ozdoby, poučte ich o príbehu Ježiška.

Adventný kalendár

Adventný kalendár pomôže deťom skrátiť nekonečne dlhý čas pri čakaní na príchod Ježiška a darčeky. Adventný kalendár má 24 okienok, teda deťom vydrží po celú dobu adventu. Posledné okienko si deti otvoria až na Štedrý deň. Adventný kalendár nemusí mať iba papierovú podobu. Tiež môžete deťom vyrobiť svoj vlastný, napríklad v podobe ponožiek, či vrecúšok s číslami.

Adventný veniec

O adventnom venci a tradíciách s ním spojených sme písali v prechádzajúcom článku. Každú adventnú nedeľu treba zapáliť jednu zo štyroch sviečok, aby na Štedrý deň horeli všetky.

Barborka

Krásnu tradíciu predstavuje aj trhanie vetvičky na sviatok sv. Barbory, teda 4. decembra. Najčastejšie sa trhá vetvička čerešne alebo jablone. Niektoré ženy tiež nepohrdnú vetvičkou trnky. Keď vetvička vykvitne presne na Štedrý deň, hovorí sa, že sa majiteľka vetvičky do roka vydá. Ak mala nápadníkov viac, mohla si po nich vetvičky pomenovať – a vzala si vraj toho, ktorého vetvička vykvitne ako prvá.

Mikuláš

Piateho decembra chodí mestom Mikuláš s čertmi a anjelmi. V našej krajine je tento sviatok často oslavovaný na námestiach, väčšinou sa konajú predstavenia pre deti, spojené s najrôznejšími koncertmi a vystúpeniami detí z umeleckých škôl.

Sviatok sv. Lucia

V severských krajinách sa pred Vianocami oslavuje kresťanský sviatok sv. Lucia, ktorý pripadá na 13. decembra. Je spojený nielen s oslavou patrónky tohto sviatku, voľne nadväzuje ešte na pohanské tradície osláv zimného slnovratu, ktorý podľa Juliánskeho kalendára pripadal pôvodne na tento deň. Zapaľujú sa sviečky, konajú sa oslavy, dávajú sa maličké darčeky.

Pečenie pečiva

Pečivo v podobe, aké ho poznáme dnes, prišlo až neskôr, ale už od 16. storočia sa vyrábali ovocné figúrky ako pamlsky pre deti. Potom sa pečivo pieklo, aby ochránilo rodinu pred temnými silami. Na stromy sa vešalo pečivo v podobe slniečka, ktoré malo symbolizovať slnovrat. Zvieratká z pečiva mali chrániť zvieratá v hospodárstve. Pieklo sa len z vlastnej múky, aby sa aj v budúcom roku na statku zase dobre urodilo.

Výzdoba miest a dedín

V období adventu si všetci zdobia okná, vchodové dvere, mnohokrát po vzore Američanov sa v záhradkách začnú objavovať osvetlené soby. Mestá a námestia sú osvetlené drobnými svetielkami, objavujú sa tu tradičné vianočné trhy, stromčeky, všade je veselšia atmosféra. Krásne vianočné trhy sú samozrejme po celej našej republike, pokiaľ sa chcete vydať do zahraničia, navštívte Drážďany, Viedeň, Frankfurt, alebo napríklad Štrasburg.

Vianočný stromček

A konečne tradícia, bez ktorej by Vianoce neboli Vianocami – vianočný stromček. Táto tradícia pochádza z Nemecka, pôvodne sa zdobil jabĺčkami, orechmi, až neskôr sa pridali sviečky a vianočné ozdôbky. Cirkev stromčeku, ako symbolu Vianoc dlho odolávala, prvý vianočný stromček stál vo Vatikáne až v roku 1982.

Článok Najobľúbenejšie adventné tradície bol publikovaný 3. prosince 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...