Tento víkend začína advent, viete, prečo si kupujeme adventné vence?

Sponzorované odkazy:

Tento víkend začína advent, viete, prečo si kupujeme adventné vence?

S vianočnými sviatkami úzko súvisí nielen ozdobený stromček, ale aj adventný veniec. Aká je jeho symbolika a čo vlastne znamenajú sviečky na adventnom venci?

V dnešnej dobe si kupujeme adventné vence tak, aby nám ladili s ostatnou výbavou a dekoráciami v byte. Vedeli ste ale, že pôvodný adventný veniec mal sviečky rôznofarebné a každá farba na venci mala svoj význam?

  1. sviečka – NÁDEJE (fialová)
  2. sviečka – MIER (fialová)
  3. sviečka – PRIATEĽSTVO (ružová)
  4. sviečka – LÁSKA (fialová)

Podľa niektorých tradícií by sa na Štedrý večer mala zapaľovať ešte piata sviečka – tá bola obvykle biela a pravoslávni veriaci túto sviečku spájajú s Ježišom Kristom.

Advent 2023, na ktoré dni pripadajú adventné nedele?

Pokiaľ vás zaujíma, aké dni budeme tento rok adventnú nedeľu oslavovať, spísali sme pre vás kalendár:

3. decembra 2023 prvá adventná nedeľa. Nedeľu sa nazýva železná a zapaľuje sa prvá adventná sviečka, fialová sviečka prorokov, ktorá je symbolom očakávania. 10. decembra 2023 druhá adventná nedeľa, ktorá sa nazýva bronzová a zapaľuje sa opäť fialová sviečka, ktorá uctieva vzťahy. 17. decembra 2023 tretia adventná – tzv. strieborná nedeľa . Je to začiatok druhej časti adventu, ktorý venujte návšteve adventných trhov, napíšte s deťmi Ježiškovi. Sviečka by mala byť ružová. 24. decembra 2023 je posledná adventná zlatá nedeľa .

Tento rok bude advent výnimočný. Prečo? Raz za čas je advent špeciálny a 4. adventná nedeľa vyjde presne na Štedrý deň. A práve tak to bude v roku 2023.

Ako správne zapaľovať sviečky?

Sviečky na venci sa zapaľujú vždy v podvečer a proti smeru hodinových ručičiek. Prvú nedeľu zapálite jednu sviečku, druhú už zapálite dve a na konci adventu, poslednú adventnú nedeľu, budú horieť všetky štyri sviečky. Pokiaľ nejaká sviečka dohorí, môžete ju nahradiť novou.

Nezabúdajte na to, že počas adventu budeme oslavovať množstvo ďalších významných dní.

V pondelok 4. decembra spomeňme na sv. Barboru.

V utorok 5. decembra chodia čerti a Mikuláš.

V stredu 6. decembra.si pripomíname sv. Mikuláša.

Ďalšiu stredu 13. decembra sa oslavuje sviatok sv. Lucie.

Článok Tento víkend začína advent, viete, prečo si kupujeme adventné vence? bol publikovaný 2. prosince 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...