Chystáte sa doma vymaľovať? Starostlivo si celý proces naplánujte

Sponzorované odkazy:

Chystáte sa doma vymaľovať? Starostlivo si celý proces naplánujte

Aj keď by bolo rozumnejšie farbiť a natierať v lete, keď všetko ľahko uschne, väčšina z nás sa rozhodne pre maľovanie interiéru na jeseň a v zime. Asi, že trávime viac času doma, vidíme chyby, ktoré nám sú v dobe letných prázdnin tak nejako jedno. Ak ste sa rozhodli, že si tento rok po sviatkoch vymaľujete, prečítajte si naše rady, možno vám to ušetrí prácu, či sklamanie.

Začnime od začiatku

Máte pred sebou miestnosť, ktorú sa chystáte vymaľovať. Ak chcete úplne novú farbu, poriadne sa rozhliadnite. V akom odtieni máte nábytok? A je matný, či lesklý, to isté platí aj o podlahe. Určite tiež máte vybranú farbu, ktorá by sa vám páčila. Bude však farba ladiť s pohovkou, nebude sa „biť“ s farbou závesov, dekoratívnych vankúšov, či kusového koberca. Nebudete potom všetky tieto veci kvôli maľovke musieť kupovať nové? Ak máte dostatok finančných prostriedkov, asi toto hľadisko príliš riešiť nemusíte. Ak musíte šetriť, radšej si razantnú zmenu farebného spektra poriadne rozmyslite.

Teraz, keď máte vodítko, k akému farebnému spektru by mala nová farba vašich stien smerovať, než sa vydáte do obchodu, zamyslite sa ešte raz. Mala by byť farba lesklá, alebo naopak matná?

Lesk totiž dokáže vzhľad farby pozdvihnúť, alebo naopak „zamurovať“. My sme zvyknutí, že lesklé farby sú väčšinou tie umývateľné, ktoré poznáte zo škôl a zdravotníckych zariadení. V dnešnej dobe sú aj moderné farby, ktoré umožňujú stene „dýchať“ a pritom majú príjemný lesklý povrch.

Výsledný vzhľad maľovky bude záležať aj na tom, na aký povrch maľujete. Či na čistej stene, bez opravovaných dier po obrázkoch, či na novú štuku (samozrejme po vyzretí). Akú majú vaše steny zrnitosť? Pokiaľ väčšie, lesklé farby na nich nebudú vyzerať pekne. Pri použití lesklých farieb dávajte pozor – ak máte malé deti, či domácich miláčikov, alebo sa jedná o veľmi exponované miesto, radšej tiež zvoľte matnú farbu. Stena pokrytá mastnými odtlačkami prstov rozhodne nebude vyzerať pekne.

Výhodou lesklých farieb je, že farebný tón u nich viac vynikne. Ak si neviete rady, či si vybrať matnú, alebo lesklú farbu, môžete zvoliť kompromis a farby v rovnakom odtieni na stene skombinovať. Možno budete prekvapení výsledkom. Aspoň budete originálni a vo vašej domácnosti nebude vládnuť „biela nuda“.

Článok Chystáte sa doma vymaľovať? Starostlivo si celý proces naplánujte bol publikovaný 31. prosince 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...