Čo vám doma chýba, aby ste mali útulnú obývaciu izbu?

Sponzorované odkazy:

Čo vám doma chýba, aby ste mali útulnú obývaciu izbu?

Poznáte to, nech upratujete, ako upratujete, vaša obývacia izba nie je stále dokonalá. Niektorí ľudia vedia vytvoriť obývaciu izbu takú, že keď k nim prídete na návštevu, pripadáte si pohodlne a dýchne na vás vrelá domáca atmosféra. Aké sú najčastejšie chyby pri zariaďovaní obývacej izby, ktorá je veľmi dôležitá, pretože sa v nej odohráva nielen rodinný život, ale končia tam aj všetky návštevy?

Premýšľate, čo by návštevám vo vašej obývačke mohlo prekážať? Choďte na chvíľu napríklad do kuchyne a vojdite do vašej obývačky. Ale predstavujte si, že ste u niekoho na návšteve. Cítite sa dobre? Aký máte dojem zo sedacej súpravy, ktorá je centrom obývacej izby? Ako na vás pôsobí osvetlenie? Myslíte si, že je tu neporiadok? Pôsobí na vás celá izba upokojujúcim dojmom, či vás skôr rozčuľuje? Keď si totiž predstavíte, že ste u niekoho na návšteve, zrazu uvidíte chyby, ktoré pri bežnej „prevádzke“ ani nevnímate.

Všímajte si aj detaily, ktoré dokážu pokaziť dojem z inak upratanej a dizajnovo dokonalej miestnosti. Čo napríklad viditeľné káble, kábliky a predlžovacie šnúry? Máte ich pekne schované, alebo vám výhľad na televíziu kazia káble, ktoré z nej trčia všetkými smermi? Kde je váš Wi-fi router? Je viditeľný, či je niekde taktne usadený na nie príliš viditeľnej poličke?

Dekoratívne predmety môžu pôsobiť ako neporiadok

Sem tam dostanete ako darček nejakú sošku, vázu a aby ste darcu neurazili, poctivo si všetky tieto predmety vystavujete v obývacej izbe? Robíte veľkú chybu. Príliš veľa dekorácií a ozdobných vankúšikov a dečiek, môže v priestore pôsobiť ako neuprataný neporiadok. Váza vám stačí len jedna – ruku na srdce – ako často dostávate kvety? Nemusíte mať ani vystavených všetkých päťdesiat slonov z vašej zbierky nevhodných darčekov. Ak je vám ľúto darčeky vyhodiť, schovajte ich niekam do krabice a nechajte si na ozdobu len pár maličkých kúskov.

Tri až päť dekoračných vankúšov na sedacej súprave je ešte zvládnuteľných, ale keď sa na sedačke váľa dvadsať vankúšov a vankúšikov a sú na nej plédy a deky na prikrytie, bude to pôsobiť skôr ako nora, než miesto, kam posadiť návštevy. Pri dekoratívnych vankúšikoch je naozaj menej viac. Radšej ich častejšie obmieňajte, aby ste oživili vzhľad obývacej izby, ale nemajte ich všetky vystavené naraz. Len vám to sťažuje pravidelné upratovanie.

Vyvarujte sa tiež tomu, aby kreslo v obývačke slúžilo na odkladanie vecí, ktoré nemáte kam dať, ani naň nevrstvite roznosené oblečenie. Áno, všetci doma máme také kreslo, či stoličku, ktoré mali pôvodne vzniknúť ako vstavaná skriňa, ale v obývačke toto nemá čo robiť.

Ak je vaša obývačka malá, nemajte tu ani príliš veľa dekorácií na stene, namiesto veľkoformátových obrazov, tu radšej zaveste zrkadlo, ktoré vďaka správne zvolenému miestu a hry so svetlami, pomôže vytvoriť dojem, že vaša obývačka je opticky väčšia, než naozaj je.

Svetlá a sviečky pomáhajú dodať obývacej izbe útulnosť. V obývacej izbe by nemalo byť iba centrálne osvetlenie na strope, ale aj náladová lampička, dekorácia zo svetelnej LED reťaze, nejaký ten svietnik so sviečkami. Keď budú sviečky pri horení vydávať príjemnú vôňu, tým lepšie.

Aj keď sú veľmi moderné otvorené police a knižnice, vždy sú praktickejšie presklené vitríny a skrinky s dvierkami. Nebudete tak otrokom utierania prachu a obývacia izba bude pôsobiť upratanejšie.

Článok Čo vám doma chýba, aby ste mali útulnú obývaciu izbu? bol publikovaný 3. ledna 2023 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...