Prečo na záhrade využívať dažďovú vodu

Sponzorované odkazy:

Prečo na záhrade využívať dažďovú vodu

Nielen vďaka tomu, že cena vody a ostatných energií stúpa, je dobré na svoju záhradu umiestniť nádrže na zachytávanie dažďovej vody. Nielenže je to ekonomické, ale aj ekologické.

Prečo vodu zbierať a uchovávať?

Od jari do jesene musíme všetky rastliny na záhrade vo väčšom či menšom množstve zalievať. V našej republike sa striedajú obdobia, kedy je dlhšiu dobu sucho s tými, kedy zase nekonečne dlho prší. Najmä v lete rastliny, kríky aj trávnik trpia nedostatkom vlahy a vody býva nedostatok. Novo vysadené kríky, stromy, bylinné trvalky, sadenice, letničky a zelenina musia byť spočiatku starostlivo zalievané, kým sa ich korene nerozrastú. V tomto období im veľmi prospeje zalievanie odstátou dažďovou vodou, ktorá neobsahuje chlór a iné chemikálie a je navyše tzv. mäkká, pretože má nižšie pH.

Dažďovú vodu zbierajte z odkvapov na dome a garáži a po záhrade rozmiestnite nádoby na jej zber. Nemusíte po záhrade rozmiestňovať zložité systémy na zachytávanie dažďovej vody, aj keď aj táto možnosť sa ponúka. Stačí, ak zaobstaráte pár sudov, ak si nemôžete dovoliť investovať veľké množstvo financií, poslúži vám staré vedierka, džbány, pokojne aj staré koliesko, či smaltovaná vaňa.

Naše babičky a dedovia často používali tzv. hunty, ktoré zoznali po ťažbe uhlia. Fantázii sa medze nekladú. Dôležité je, aby voda z nádob nepresakovala do pôdy a aby nádoba nebola vyrobená z nejakého pre rastliny nezdravého materiálu.

Samozrejme, že najrôznejšie nádoby rozmiestnené po celej záhrade nebudú pôsobiť príliš esteticky, ale s tým si šikovný záhradkár ľahko poradí. Nádoby môžete umiestniť za strom, za kôlňu, či za nejaký ker, alebo okolo nich postavte nejakú zaujímavú konštrukciu, ktorú vysadíte letničkami, bylinkami, či sukulentmi.

Uvidíte, že sa rastlinám bude pri zalievaní dažďovou vodou lepšie dariť a vás bude hriať dobrý pocit, že pomáhate životnému prostrediu.

Článok Prečo na záhrade využívať dažďovú vodu bol publikovaný 22. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...