Prach a roztoče sú najväčšími nepriateľmi domácej pohody

Sponzorované odkazy:

Prach a roztoče sú najväčšími nepriateľmi domácej pohody

V závislosti od toho, kde sa nachádza váš domov, sa u vás viac či menej objavuje prach. Na samote pri lese budete mať menej prachu v domácnosti, než v meste pri frekventovanej ceste.

Prach, peľ a roztoče dokážu sťažiť upratovanie, ale aj váš pobyt doma, pokiaľ máte alergie. Teraz na jar sa alergici boja aj vetrať, pretože žltý peľ sa roznáša všade. Riešením sú pre nich protipeľové siete do okien a používanie čističky vzduchu a bohužiaľ aj antihistaminík. Nánosy prachu a peľu nielenže pôsobia nevzhľadne, ale tiež zhoršujú dýchanie a domácu pohodu.

Utieranie prachu rozhodne nepatrí medzi najobľúbenejšie činnosti v domácnostiach, naviac, keď ste doma všetci alergici, musíte sa dohovoriť, komu táto „zábava“ pripadne.

Prach je všade, aj keď pohľadovo to nevyzerá, jeho mikro čiastočky sú vo vzduchu. Keď steliete postele, do vzduchu sa navyše uvoľnia aj roztoče, ktoré tak radi obývajú naše matrace, vankúše a čalúnený nábytok. Aj keď investujete do špeciálnych povlakov na vankúše a periny, množeniu roztočov to úplne nezabráni. Je dôležité lôžkoviny pravidelne prať a vetrať.

Ďalším miestom, kde sa prach a roztoče radi zdržujú sú koberce s vysokým vlasom. Pokiaľ nemáte extrémne výkonný vysávač, ktorý disponuje mokrým vysávaním, prachu z koberca sa len tak nezbavíte. Jediným riešením je sa kobercov úplne zbaviť a podlahy stierať tzv. „na mokro“. Ak máte doma domácich miláčikov, často ich vyčesávajte, nech nie je v byte toľko chlpov. Na srsti psov a mačiek je tiež množstvo alergénov. Preto by ste svojho zvieracieho miláčika mali občas aj vykúpať, najmä ak s vami zdieľa posteľ.

Investujte do robotického vysávača, ktorý za vás denne vysaje prach z podlahy, stierajte minimálne dvakrát týždenne, meňte filtre v čističke vzduchu a vetrajte, keď nie je vonku vietor, alebo je po daždi, ktorý dokáže peľ a alergény spláchnuť. Najlepšia doba na vetranie je skoro ráno, pokiaľ však nie je pod vašimi oknami práve dopravná špička.

Nekonečné utieranie prachu vám uľahčí aj používanie špeciálnych čistiacich prostriedkov, moderné sú tie, ktoré využívajú nanotechnológie, ktoré dokážu obmedziť novému priberaniu prachu. Na upratovanie sú tiež vhodné špeciálne handričky z mikrovlákna, ktoré do seba vedia absorbovať väčšie množstvo prachu bez toho, aby sa z nich šíril do ovzdušia.

Článok Prach a roztoče sú najväčšími nepriateľmi domácej pohody bol publikovaný 2. května 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...