Aby ste sa doma nestali otrokmi utierania prachu

Sponzorované odkazy:

Aby ste sa doma nestali otrokmi utierania prachu

Každý, kto býva v meste, určite bojuje s nepriateľom všetkých domácností – prachom. Pokiaľ vás nebaví každý týždeň prach utierať a oprašovať, prečítajte si náš článok, v ktorom vám poradíme pár tipov, ako na to, aby sa u vás doma príliš prach neusadzoval.

Aj keď doma často vysávate, stierate a upratujete, nezabránite tomu, aby sa na poličkách a povrchoch komôd, stolíkov a skríň neusadzoval prach. Prach je zdraviu škodlivý, najviac dráždi astmatikov a alergikov – to preto, že je to bežná špina, peľ, spóry plesní, odumreté kožné bunky, vlákna tkanín, popolček z komínov, častice z výfukových plynov. Iste teraz chápete, že je naozaj prach potrebné eliminovať.

Prach nie je len nevzhľadný, ale vysoko ovplyvňuje kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti. Je usadený aj tam, kde nie je vidieť – vo vankúšoch, kobercoch, na čalúnenom nábytku. Preto je dôležité, plédy, prikrývky, obliečky vankúšov, závesy a pod. často prať, nezabudnite koberce vysávať, najlepšie z času na čas mokrou cestou.

Od prachu a neviditeľných zdraviu škodlivých častíc vo vzduchu u vás doma vám môže pomôcť čistička vzduchu. Nenechajte sa nachytať najrôznejšími inzerátmi, kde ponúkajú čističky do 200 €, také príliš funkčné nie sú. Radšej si ušetrite viac peňazí a investujte do čističky vzduchu s kvalitnými filtrami, ktorá dokáže vzduch vyčistiť, ale navyše napríklad aj ionizovať.

Ak máte doma domácich miláčikov, mali by ste sa zamerať aj na nich. Často ich vyčesávajte, ich chlpy a odumreté kožné bunky majú tiež na svedomí zvyšujúce sa množstvo prachu u vás doma. Čas od času ich tiež vykúpte. Taký psík pri behaní na lúke na seba nachytá aj veľa peľových alergénov.

Ak bývate pri frekventovanej ceste, nevetrajte v čase rannej a popoludňajšej dopravnej špičky. Pre alergikov existujú špeciálne proti-peľové sieťky do okien, ktoré im uľahčia život najmä na jar, kedy je koncentrácia peľov najvyššia. Nezabudnite tiež často čistiť žalúzie, na nich sa prach tiež veľmi rýchlo hromadí. Ak to dovolia vaše podlahy, vždy preferujte vytieranie pred zametaním a vysávaním. Nepreháňajte to s vystavenými dekoráciami, fungujú ako lapače prachu, pokiaľ máte zbierku nejakých pre vás vzácnych predmetov, umiestnite ich do vitríny, do ktorej sa nebude prášiť a vy si ušetríte veľa práce.

Článok Aby ste sa doma nestali otrokmi utierania prachu bol publikovaný 20. prosince 2022 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...