Bazén môže byť pre deti nebezpečný - viete, ako ho zabezpečiť?

Sponzorované odkazy:

Bazén môže byť pre deti nebezpečný - viete, ako ho zabezpečiť?

Doba, keď v našej krajine mali bazén iba výnimočne bohatí ľudia, je už dávno preč. Zaobstarať si bazén už nie je dávno finančne extra nákladnou záležitosťou. S počtom bazénov na záhradách však stúpa aj počet utopených detí. Každoročne vyráža vrtuľník záchrannej služby hneď pre niekoľko detí. Tieto prípady však väčšinou nekončia príliš šťastne a tak je naozaj dôležité deti pri bazéne starostlivo strážiť a pre istotu bazény zabezpečiť. Viete, ako na to?

Najľahšie je naučiť deti plávať, alebo sa aspoň vynoriť nad vodu v čo najútlejšom veku. K tomu slúžia ľahko dostupné kurzy plávania dojčiat a batoliat. Nie každé dieťa je však pohybovo nadané a na to, že dieťa vie plávať, sa nedá spoľahnúť. Predsa len sa môže napríklad po páde do bazéna udrieť do hlavy a môže byť v bezvedomí a nešťastie je na svete.

Najlepším spôsobom ako uchrániť vaše deti je kombinácia niekoľkých druhov ochrany. Naučíte deti plávať, zabezpečíte bazén pred pádom a deti v bazéne nenecháte bez dohľadu dospelej osoby. Myslite na to, že nešťastie sa môže stať aj počas chvíľky, kedy odbehnete otvoriť poštárke. Ak je v bazéne viac detí, vzrastá aj riziko, že ich všetky neustrážite, tiež si ľahšie spôsobia úraz, takže ich strážte naozaj starostlivo.

Aj keď to pôsobí nevzhľadne, mali by ste mať okolo bazéna plôtik, či inú zábranu, ktorá zabráni pádu batoľaťa do vody. Najčastejšie sa okolo bazéna inštalujú odnímateľné ploty, ktoré sú skvelým zabezpečením na dobu, kedy sa vyslovene nekúpete – napríklad keď je vonku chladnejšie. Samozrejmosťou by pri takomto plote mala byť bránka, ktorú dieťa nedokáže samo otvoriť.

Inou možnosťou je inštalácia presklených či plexisklových zábran v okolí bazéna, to už sa ale bavíme o trvalom riešení a tiež o väčšej finančnej investícii.

Ak používate bazén menej často – napríklad na chalupe, lacnejším riešením bude ochranná sieť, či sieťový kryt, ktorý sa upevňuje na kotvy okolo bazéna. Zamedzí pádu detí do vody, v čase vašej neprítomnosti sa tam však ani neutopia rôzne divé zvieratá. Ich inštalácia trvá trochu dlhšie, preto sa nehodí na každodennú inštaláciu a odnímanie.

Najdrahším, ale najjednoduchším riešením je bazén zastrešiť. Stlačením jedného tlačidla bazén strechou zatvoríte a budete mať istotu, že doň dieťa nespadne. Musíte však dávať pozor, aby sa s ovládačom deti nehrali.

Najnovšie technické vylepšenia v podobe alarmu, ktorý dokáže detekovať pohyb vo vode sú tiež veľmi finančne nákladné a nie je jednoduché ich zohnať.

Pokiaľ ide o bezpečnosť v bazéne, číha na vás ďalšie nebezpečenstvo – úraz elektrinou. Je extrémne dôležité pravidelne kontrolovať elektroinštaláciu bazéna.

Článok Bazén môže byť pre deti nebezpečný - viete, ako ho zabezpečiť? bol publikovaný 29. července 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...