Jar v záhrade

Sponzorované odkazy:

Jar v záhrade

Milujete záhradkárčenie? Potom sa už iste nemôžete dočkať, až si nasadíte čižmy, vyhrniete rukávy a vyrazíte prvýkrát na záhradu. Viete, ktoré činnosti musíte na jar v záhrade urobiť ako prvé?

Na jar majú všetci záhradkári plné ruky práce. Od prípravy záhrady na pobyt v nej, až po nákup a predpestovanie semienok. O prerezávaní stromčekov a údržbe trávnika ani nehovoriac. Ak náš blog čítate pravidelne a na jeseň ste si na záhrade riadne upratali a pripravili všetko potrebné na zimu, budete mať jar jednoduchšiu. Pokiaľ ste však na jeseň záhradu zanedbali, čaká vás teraz množstvo driny.

Najskôr si celú záhradu prejdite a prezrite, pokojne si do ruky vezmite zápisník a ceruzku. Trebárs zistíte, že bude potrebné niečo opraviť, tak nech máte kam si robiť poznámky. Dôkladne sa pozrite aj na kríky a stromčeky, či vám ich náhodou zvieratá neohrýzli. Ešte počkajte s odkrývaním kvetov, kým budú ešte mrazy.

Než budete môcť rýľovať záhony a sadiť, urobte ostatné potrebné práce, napríklad opravte plot, lavičku, skontrolujte nádoby na vodu, odkvapy a pod. Zájdite do kôlne a skontrolujte náradie a náčinie, aby ste mali všetko riadne pripravené, až bude potrebné. Ak ste to nestihli na jeseň, teraz bude vhodný čas na stavbu vyvýšených záhonov. O tom ako na to, sme už na našom blogu písali. Ak dovolia popoludňajšie teploty, môžete sa vrhnúť aj do natierania potrebných plôch na záhrade.

Ak vás prekvapila jeseň nepripravených, otrhajte zvyšky kvetín a rastlín, vyberte zabudnutú úrodu, vytrhajte burinu, postarajte sa tiež o kompost. Môžete tiež skontrolovať pôdu, prípadne ju ešte pohnojiť či už chemickými hnojivami, či kompostom a hnojom.

Niektoré stromčeky a kríky ocenia, keď ich skoro na jar prestriháte, a tak si pripravte ostré záhradnícke nožnice a rukavice a pustite sa do práce. Všímajte si, či nenájdete na kríkoch nejakých škodcov a snažte sa ich zbaviť skôr, než sa rozlezú po celej záhrade. Niekedy nánosy snehu a ľadu vedú k poškodeniu vetví, tak tie zalomené opatrne odrežte, polámané vetvy odstráňte. Starostlivosť doprajte aj živému plotu. Plánujete nejaký krík presadiť? Teraz je na to najlepší čas!

Nemôžete sa už dočkať, až si niečo zasadíte? Môžete začať osadzovať okrasné nádoby a kvetináče, ale nezabudnite ich ešte dávať na noc domov do verandy, či zimnej záhrady, aby vám ich ranné mrazíky nezničili.

Článok Jar v záhrade bol publikovaný 14. března 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...