Bylinková záhradka je nielen okrasná, ale tiež vám pomôže udržať zdravie I. diel

Sponzorované odkazy:

Bylinková záhradka je nielen okrasná, ale tiež vám pomôže udržať zdravie I. diel

Naše babičky mávali vymedzenú časť záhradky, kde pestovali iba bylinky. Dobre vedeli, že bylinky nás dokážu zbaviť niektorých bežných neduhov lepšie ako lieky. Teraz je správny čas na to, aby ste si naplánovali svoju bylinkovú záhradku aj vy. Budúci rok to určite nebudete ľutovať.

Nemusíte na bylinkovú záhradku vymedziť pol záhrady, bude vám stačiť jeden vyvýšený záhon a niekoľko kvetináčov. Bylinky, ktoré sa dajú nájsť bežne na lúkach v našej prírode je veľmi jednoduché pestovať, a tak sa ich výsadbou môžu zaoberať aj skutoční záhradnícki amatéri.

Aké základné bylinky by vám v záhradke nemali chýbať?

Bylinky sú dobré na liečenie, či udržanie zdravia, veľa byliniek sa dá použiť aj ako korenie do pokrmov, navyše bylinky obvykle nádherne voňajú, takže prilákajú do vašej záhrady aj včielky a motýle. Ktoré sú tie základné bylinky, ktoré jednoducho musíte mať?

Petržlen

Má nielen množstvo benefitov pre zdravie – má veľa železa, vitamínu C, pomáha bojovať s ochorením močových ciest, zavodnením a opuchmi, ale je tiež skvelou prísadou do mnohých pokrmov – od polievok, až po omáčky.

Pažítka

Pažítka, nesmie chýbať v žiadnej záhradke. Používa sa tiež do množstva jedál a vďaka svojej ľahko štipľavej chuti je skvelá na zažívanie aj na prechladnutie.

Rozmarín

Ten vám vydrží v záhradke mnoho rokov, navyše je takmer bez údržby. Je skvelý na tráviace ťažkosti, dá vám trávenie do poriadku, znižuje napätie, pocit únavy a uvoľňuje kŕče hladkého svalstva a navyše veľmi pekne vonia.

Mäta

Mätu nemusíte používať iba na Mojito, ale je skvelá na pitie v lete, príjemne vás ochladí, upokojí žalúdok, ale aj vaše nervy, mätový čaj je skvelý pred spaním, rovnako ako u nás veľmi obľúbená medovka. Pokračovanie voňavého článku plného byliniek nájdete TU .

Článok Bylinková záhradka je nielen okrasná, ale tiež vám pomôže udržať zdravie I. diel bol publikovaný 5. srpna 2023 v 05.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...