Nový dom? Viete, bez akého náradia sa nezaobídete?

Sponzorované odkazy:

Nový dom? Viete, bez akého náradia sa nezaobídete?

Je to prvýkrát, čo ste sa nasťahovali do domu? Je jedno či je úplne nový, alebo určený na rekonštrukciu. Oproti bývaniu v byte je s údržbou domu viac starostí a určite sa nezaobídete bez základného náradia. Zatiaľ čo ste si v byte vystačili s náradím, ktoré ste dostali k nábytku, aby ste si ho doma zostavili, v dome sa bez najrôznejšieho náradia nezaobídete. A nie je to len klasické náradie, ale aj akumulátorová vŕtačka, kosačka, motorová píla a podobne. Viete, čo by vám vo vašej dielničke nemalo chýbať?

Pri sťahovaní vám určite bude vhodný meter, vďaka ktorému budete vedieť, kam ktorý nábytok umiestniť. Poličky a televízor najľahšie upevníte pomocou vŕtačky, chýbať nesmie samozrejme kladivko a nejaké tie skrutkovače. Nasťahovaním do domu však vaše majstrovanie nekončí, to je len začiatok všetkého. Určite chcete peknú záhradu, pokojné miesto na grilovanie, vaša tráva a kvety si budú často žiadať zásah vašej pomocnej ruky. Neskôr sa určite pustíte aj do renovácie či stavby plotu a ďalších náročnejších projektov.

Na trhu je nepreberné množstvo najrôznejších súprav nástrojov a náradia. V kufríku si domov prinesiete hromadu náradia, radšej však porozmýšľajte, či to je výhodná kúpa. Naozaj upotrebíte sadu dvadsiatich kusov krížových skrutkovačov? Radšej investujte svoje peniaze do kúpy kusových nástrojov, ktoré skutočne využijete. Síce sa môžu zdať na prvý pohľad drahšie, ale vo výsledku ušetríte – nielen financie, ale aj drahocenné miesto. Výborné sú typy náradia, ktoré sa dajú pomocou nástavcov ľahko zmeniť, nezaberajú miesto, navyše sú lacnejšie. Napríklad skrutkovače s výmennými bitmi, rukoväť je iba jedna, pomocou nástavca s ním však dokážete povoliť, či utiahnuť každú skrutku v domácnosti. Rovnako tak račňa a súprava, ktorá k nej býva, je skvelým pomocníkom na ušetrenie práce.

Žiadna domácnosť sa nezaobíde bez kvalitného kladiva a sekery. Kúpte nejakú strednú veľkosť, budete mať istotu, že sa budú hodiť na väčšinu vašich záhradných projektov.

Ďalším základným nástrojom sú obyčajné kliešte. Tzv. kliešte sikovky sa vám budú hodiť na inštalatérske práce, nemali by chýbať cvakačky ale ani kombinované kliešte, zvané kombinačky. S tým si vystačíte. Ak budete chcieť záhradu a dom udržiavať svojpomocne, určite si kúpte rebrík, či aspoň naozaj kvalitný hliníkový stojatý rebrík, vhodný bude od čistenia odkvapov až po maľovanie.

Nakúpte si sadu základných veľkostí skrutiek, klincov, hmoždiniek. Pokojne napríklad v Lidli vo výpredaji, to sú veci, ktoré sa v domácnosti hodia vždy. Rovnako ako štetky na natieranie a maľovanie. Za tieto drobnosti nemusíte utrácať majland, ale keď ich budete mať doma po ruke, ušetríte si veľa času.

Kvalitné osvetlenie, čelovka, vodováha – to sú ďalšie maličkosti, ktoré by nemali v dielni žiadneho majstra chýbať.

Pre práce na záhrade by nemala chýbať aspoň obyčajná píla, je len na vás, či budete investovať do motorovej píly, pokiaľ nebudete chystať drevo na zimu, pokojne sa bez nej zaobídete. Jednoduchá píla na drevo a na kov sa bude hodiť vždy.

Potom tu máme náradie na záhradu – metlu, hrable, rýľ, krompáč, motyku, lopatu, lopatu na sneh, ručný rýľ, motyčku, kosačku, záhradnícke nožnice a nožnice na prerezávanie vetiev kríkov a stromov a samozrejme fúrik.

Tento základný zoznam by vám mal stačiť na bežnú údržbu. Až sa v dome zabývate, časom si určite budete kupovať ďalšie a ďalšie náradie. Nezabudnite si v náradí urobiť systém a udržujte si v ňom poriadok. Aj vaša dielňa môže vyzerať úhľadne.

Článok Nový dom? Viete, bez akého náradia sa nezaobídete? bol publikovaný 4. listopadu 2023 v 07.00 v rubrike Dom a Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...