Izba pubescenta - peklo na zemi?

Sponzorované odkazy:

Izba pubescenta - peklo na zemi?

Máte doma tínedžera, či dokonca niekoľko? Chodíte do ich izby s preventívne zavretými očami a máte strach, že sa na vás vyvalí neporiadok? Samozrejme to berte so zveličením, sú aj pubertiaci, ktorí si sami upratujú, ale ak má váš potomok nejaké zložitejšie obdobie – prípravu na prijímacie skúšky, maturitu, problémy s láskou, ľahko sa jeho izba premení na smetisko.

Rozhodne vás nenabádame k tomu, aby ste za svoje odrastené deti upratovali a robili im sluhov, skôr by ste mali zavčasu izbu pre teenagera upragovať na jeho nové hobby, životný štýl a neustále sa meniace názory a nálady. Určite neprerábajte ich izbu tematicky, ako ste na to boli zvyknutí, keď vaše dieťa malo rado jedného rozprávkového hrdinu. Nálady a štýl tínedžerov sa menia rýchlejšie, než aprílové počasie a vy určite nechcete každý mesiac maľovať a kupovať nový nábytok.

Radšej zvoľte nábytok v nejakej univerzálnej farbe, rovnako tak obliečky, závesy a koberec. Priestor na vyjadrenie svojmu pubescentovi poskytnite v podobe nástenky, rámov na obrazy a obrázky, kde je jednoduché zmeniť obsah. Z nástenky zložíte fotky ľahšie, než keď by ste zložito odstraňovali plagát nalepený na stenu.

Nechajte teenagera do vybavenia svojej izby hovoriť, nech si pokojne vyberie posteľ, kreslo, stoličku k počítaču. Stanovte však pravidlá, akým spôsobom sa bude k nábytku správať a kde môže byť kreatívny – nasmerujte ho na nástenku, obrazy a pod. Nie, že si bude sprejovať po stene, čmárať po stole najrôznejšie nápisy a iné ďalšie hlúposti, ktoré „deti“ tohto veku bežne robia v snahe vymedziť svoj názor.

V izbe tínedžera by mal byť priestor, vďaka ktorému pre nich bude ľahšie organizovať svoj čas, kde si budú písať dôležité úlohy, schôdzky, plánovať čas odovzdania referátov atď. Mozgy tínedžerov sú preplnené informáciami, navyše sú doslova ovládané hormónmi, a tak sa ľahko stáva, Že na niečo zabudnú. Plánovacie kalendáre, tzv. TO DO listy a iné pomôcky im pomáhajú s plánovaním a organizáciou času.

Ak nechcete mať v izbe tínedžera neporiadok, nemal by tam chýbať odpadkový kôš, kôš na špinavú bielizeň, zakážte v jeho izbe konzumáciu potravín. Nikto nie je tak časovo vyťažený, aby si nemohol zjesť večeru s ostatnými pri jedálenskom stole. Inak riskujete, že sa v izbe bude hromadiť špinavý riad a zapáchajúce zvyšky potravín.

Stanovte pravidlá upratovania – napríklad, že sa vysáva aspoň raz týždenne, ako často sa chodí s košom, so špinavou bielizňou, že sa má vetrať, stlať posteľ atď. Podľa vašich preferencií. Je len na vás, koľko neporiadku „znesiete“.

Článok Izba pubescenta - peklo na zemi? bol publikovaný 7. listopadu 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...