Tipy, ako udržať váš vianočný stromček svieži a zelený

Sponzorované odkazy:

Tipy, ako udržať váš vianočný stromček svieži a zelený

Skôr ako sa vyberiete po vianočný stromček, určite si prečítajte náš článok. Uľahčí vám výber vianočného stromčeka, navyše vám vďaka našim tipom a radám vydrží rezaný čerstvý stromček dlhšie pekný. Ak si silou mocou prajete rezaný živý stromček…

Veľa ľudí dáva prednosť stromčeku zasadenému do kvetináča, pretože si ho potom zasadia na záhrade. Iní zase preferujú stromček umelý, nakoniec ten vyzerá vždy pekne, nepadá z neho ihličie, navyše z určitého uhla pohľadu vám nielen ušetrí financie, ale ak ho budete mať dlho, nie je ani neekologický. O tom, ako sa správne starať o stromček zasadený v kvetináči, si budeme písať nabudúce, poďme sa teda pozrieť na to, ako zaobchádzať so stromčekom, ktorý je už odrezaný.

Skôr ako sa vydáte na nákup vianočného stromčeka, čo je mimochodom krásna rodinná udalosť, pripravte si stojan, sekerku, prípadne malú pílku, nech máte všetko pekne po ruke.

To, či vám „živý“ stromček vydrží naozaj dlho, začína sa už pri nákupe, teda pri správnom výbere. Vyberte stromček, ktorý je dobre vyrastený, má súmerné vetvičky, aby ste pri vešaní vianočných ozdôb nemuseli premýšľať, kde má stromček „škaredšiu“ stranu.

Ak nemáte balkón, alebo chladnú pivnicu, nekupujte stromček príliš skoro pred Vianocami, ak ho donesiete do prekúreného panelákového bytu príliš skoro, nevydrží vám stromček pekný ani do Štedrého dňa. Pokiaľ ešte nemáte stojanček na vianočný stromček, do ktorého možno naliať vodu, porozmýšľajte nad jeho kúpou. Vďaka takému stojanu bude ľahšie udržať stromček dlhšie.

Akonáhle si stromček vyberiete a dopravíte domov, okamžite ho vyberte zo sieťky, do ktorej vám ho zabalili. Nedovolí vetvičkám dýchať, odstránením sieťky predídete vzniku plesní a húb. Ak je ešte príliš skoro na to, aby ste stromček ozdobili, nechajte ho zatiaľ na balkóne, v pivnici, či v chladnej kôlni.

Pred umiestnením stromčeka do stojanu odrežte kmeň o niekoľko centimetrov, namočte stromček do nádoby s vodou, aby sa mohol stromček dostatočne „napiť“. Hydratovaný stromček je pekný stromček, a tak naozaj odporúčame stojančeky na stromčeky, v ktorých je voda, ktorú budete môcť počas Vianoc k stromčeku dolievať.

Ak máte domácich miláčikov, alebo malé deti, nezabudnite stromček pripevniť, aby ho na seba neprevrhli.

Po Vianociach vianočný stromček nevyhadzujte na ulicu, ani ku kontajnerom, môžete ho umiestniť do kompostu, alebo darovať do ZOO.

Článok Tipy, ako udržať váš vianočný stromček svieži a zelený bol publikovaný 9. prosince 2023 v 11.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...