Ako ozdobiť vianočný stromček

Sponzorované odkazy:

Ako ozdobiť vianočný stromček

Adventný čas v našich domácnostiach vrcholí, keď domov dovezieme a vyzdobíme vianočný stromček. Každá rodina má iné tradície. Niekto ozdobuje stromček na Štedrý deň ráno pri rozprávkach, iné rodiny si chcú stromček užiť dlhšie, tak ho majú ozdobený už od Mikuláša. Nech už zdobíte stromček kedykoľvek, určite sa vám bude hodiť pár tipov, ako na krásny vianočný stromček.

Umelý, alebo živý?

Zásadnou otázkou ohľadom stromčeka je, aký si zaobstarať. Dávate prednosť voňavému stromčeku z lesa, alebo volíte praktickejší a lacnejší stromček umelý?

Kam so stromčekom?

Máte na umiestnenie vianočného stromčeka miesto? Na to myslite, kým pre neho vyrazíte do obchodu. Ak máte malý byt, budete musieť nejaké kúsky nábytku presunúť, aby mal stromček svoje miesto. Myslite na to, že sa pod neho musia položiť darčeky a vy s rodinou na vianočné fotografie. Musí byť v blízkosti zásuvka, aby ste mohli zapnúť svetielka. Ak máte domácich miláčikov, alebo malé deti, nezabudnite stromček priviazať, aby niekomu neublížil.

Umelý stromček musíte pred začiatkom zdobenia našuchoriť, aby vyzeral lepšie, ak bol v pivnici a je zaprášený, s dostatočným predstihom ho pokojne osprchujte. Živý bude potrebné zrezať do stojana a umiestniť krajšou pohľadovou stranou do miestnosti.

Ako ozdobiť vianočný stromček

Hneď ako je váš stromček postavený na ideálnom mieste, je čas začať s procesom zdobenia. Vianočné osvetlenie by malo byť na strome skôr ako čokoľvek iné. Než ho položíte na strom, radšej vyskúšajte, či naozaj svieti.

Svetielka začnite zdobiť odspodu a postupujte smerom nahor, na každom „poschodí“ stromčeka by mali byť svetielka. Ak ste v zdobení stromčeka začiatočníkmi, zhasnite okolité svetlá, nechajte si zapnutú napríklad len televíziu, ľahko uvidíte, ako vyzerajú svetielka na stromčeku.

Vyberte si motív dekorácií

Niekto zdobí stromček náhodnou zmesou ozdôb, niekto napríklad len do bielej. Najčastejšie je to však kombinácia zlatá a červená, poprípade modrá a strieborná. Aj v zdobení stromčekov sa objavujú trendy. Vlani boli v móde biele a strieborné ozdoby, predvlani púdrová ružová, tyrkysová. Pokiaľ nechcete každý rok kupovať nové ozdoby, vyberte si farbu, poprípade farebnú kombináciu, ktorá sa vám páči. Niekto preferuje starodávne dekorácie, slamené ozdoby a jabĺčka. Každý by mal mať doma stromček, ktorý je pre neho najkrajší.

Umiestnenie dekorácií

Zdobenie stromčeka neznamená, že naň „nahádžete“ dekorácie počas piatich minút v úplne náhodnom poradí. Samozrejme, je to tiež možnosť, ale nebude nikdy tak krásny, ako keď si dáte záležať.

Roztrieďte si dekorácie podľa druhu a dávajte ich na stromček tak, aby neboli rovnaké dekorácie vedľa seba. Nezabudnite ozdobiť aj stranu, ktorú nie je vidieť. Na fotkách to nebude zrejmé, ale návštevy si to určite všimnú.

Živý stromček nemusí byť dokonale vyrastený a môže mať miesta, kde nie sú konáre také husté. Také sa snažte zaplniť napríklad mašľou, či väčšou dekoráciou.

Jedlé ozdoby

Pamätáte na doby, kedy naši rodičia domov nosili tzv. kolekciu vianočných figúrok z mliečnej čokolády. Zvážte, či na stromček umiestnite aj jedlé ozdoby. Stromček potom vyzerá smutne, keď na ňom sú „vyjedené“ miesta.

Článok Ako ozdobiť vianočný stromček bol publikovaný 14. prosince 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...