Ani v zime nemusíte zabúdať na záhradu

Sponzorované odkazy:

Ani v zime nemusíte zabúdať na záhradu

Milujete záhradkárčenie a už vám chýba hrabanie sa v hline? Ani počas zimy, kedy je vaša záhrada pokrytá snehom, nemusíte na záhradkárčenie úplne zabúdať. Môžete plánovať vylepšenie záhrady, kupovať semienka, kŕmiť vtáčiky, ale aj opravovať záhradné prístroje. Viete, čo môžete teraz na konci januára robiť, aby ste až začne jarná záhradná sezóna, boli pripravení?

Pokiaľ čítate naše rady na blogu pravidelne a postupujete podľa našich návodov, iste ste si pred zimou starostlivo upratali všetko záhradné náčinie a náradie. To však neznamená, že ho teraz nemôžete prejsť, skontrolovať, kúpiť za nesezónne ceny nové násady a pod. Tiež môžete dôkladne vyčistiť prebytočné hlinené a plastové kvetináče.

Na sezónu sa môžete pripraviť v dielni

Ak máte dielňu a dostatok materiálu a veľa voľného času, môžete si začať stavať vyvýšené záhony, ktoré na jar budete môcť iba zostaviť a naplniť zeminou. Alebo sa pustite do náročnejšieho projektu a skúste si vyrobiť vlastnoručne zhotovený záhradný nábytok z masívneho dreva. Stôl a jednoduchú lavicu zvládne snáď každý zručnejší domáci majster, navyše budete mať pod svojou pergolou originálny kúsok a ušetríte nemalé peniaze. Také záhradné zostavy na sedenie stoja mnohokrát aj päťsto eur Určite nebudú vzhľadovo úplne dokonalé, za to však s láskou robené.

Nakupujte už teraz a ušetríte

Skôr než začne sezóna, prejdite svoje zásoby semien, hnojív, chýbajúce náradie, kolieska, kosačky, porovnajte ponuky internetových obchodov a všetko potrebné si objednajte. Ušetríte veľa financií. V januári a februári mávajú záhradnícke a majstrovské obchody obvykle výpredaje. Aj skleníky a parníky je vhodnejšie objednať teraz, keď ich takmer nikto nekupuje. Inštalovať ich potom môžete neskôr. To isté platí aj o domčekoch na náradie, prístreškoch, markízach a pod.

Záhradu v zime nezabúdajte kontrolovať

Ak už nevydržíte doma, vedzte, že zima je vhodná doba na prerezávanie mnohých drevín bez toho, aby hrozilo, že rozrušíte hniezdiace vtáky. Mnoho rastlín dáva prednosť prerezávaniu vo vegetačnom pokoji, aby sa zabránilo stresu, zatiaľ čo iné možno zrezávať, aby sa podporil nový rast na jar.

Občas prejdite záhradu, skontrolujte, či nepadajú nejaké vetvy pod náporom snehu, nezabudnite dopĺňať vtáčikom do kŕmidla, mnohokrát sa stane, že nápor snehu nevydrží ani plot. Udržujte v čistote chodníky, kontrolujte aj odkvapy, zhoďte cencúle. Ono, keď sa rozhliadnete a budete sa nudiť, zistíte, že okolo domu je vždy práce dostatok.

Článok Ani v zime nemusíte zabúdať na záhradu bol publikovaný 23. ledna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...