Mali by ste v zime mulčovať?

Sponzorované odkazy:

Mali by ste v zime mulčovať?

Mysleli ste si, že je mulčovanie dôležité iba na jar, keď zasadíte všetky tie nové sadenice? Omyl. Existuje množstvo dobrých dôvodov, prečo by ste mali mulčovať aj v iných obdobiach roka, dokonca aj v zime. Neveríte?

Prečo mulčovať v zime?

Mulč záhradníkom v zime veľmi pomáha. Mulč vám totiž pomôže ochrániť vaše rastliny pred prízemnými mrazíkmi a nánosmi snehu a prehnanou vlhkosťou. Pôda pod mulčom nezamŕza, čo umožňuje rastlinám absorbovať viac vody. To sa hodí najmä pri rastlinách s plytkými koreňmi, či pri novo vysadených a ešte málo odolných. Mulč tiež zabraňuje erózii pôdy a reguluje množstvo buriny. V zime je tak dokonalým spoločníkom pre rastliny a nepôsobí iba ako vhodná izolácia.

Kedy aplikovať zimný mulč?

To závisí veľmi od regiónu, v ktorom žijete. Keď sa teploty prehupnú k bodu mrazu, býva to najlepšie obdobie, pokiaľ ešte u vás nie je sneh, nie je problém mulčovať.

Čo môžete použiť na mulčovanie v zime?

Okrem kúpených zmesí budú vhodné aj štiepky, drvená kôra, slama, vetvy a ďalšie materiály s hrubou textúrou. Dôležitejšie ako to, čo na mulčovanie použijete je množstvo. Mulč by mal byť vo vrstve okolo siedmich až deviatich centimetrov.

Kedy zimný mulč odstrániť?

Záleží, kedy k vám do kraja „príde jar“. Poznáte to podľa roztopeného snehu a vyšších teplôt ráno. Sledujte predpoveď počasia, to vám pomôže. Odstránenie mulča nie je dobré príliš uponáhľať.

Článok Mali by ste v zime mulčovať? bol publikovaný 30. listopadu 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...