Privítajte jar na záhrade

Sponzorované odkazy:

Privítajte jar na záhrade

Už vás doma svrbia dlane a nemôžete sa dočkať, až začnete pracovať na záhrade? Pokojne si už nakúpte sadenice a semienka a môžete sa pustiť do plánovania toho, čo všetko tento rok na jar na záhrade zasadíte a prerobíte.

Pripravte záhradu na jar Ak ste na jeseň čítali naše rady a starostlivo záhradu upratali, budete mať na jar menej práce. Pomaly sa začne topiť sneh, vytiahnite záhradné rukavice a vrhnite sa do základného upratovania. Obíďte záhradu, zistite prípadné škody, a spíšte si zoznam všetkého, čo budete chcieť nakúpiť a urobiť. V teple domova si naplánujte jednotlivé práce a pripravte si nákupný zoznam.

Upratovanie záhrady sa môže zdať ako nekonečná práca, ale pokiaľ sa robí pravidelne, naozaj by vám to nemalo trvať príliš dlho. Pohrabte popadané lístie, odstráňte skosenú trávu, môžu obsahovať zárodky chorôb, ktoré by sa vám mohli po záhrade rozšíriť. Tiež sa zbavte krtincov, pokiaľ bol u vás na záhrade cez zimu nejaký príliš aktívny krtko.

O trávnik sa treba začať starať už na jar. Začína to vyhrabaním uschnutej trávy a vertikuláciou pôdy. Odstráňte nerovnosti, pozbierajte kamene, ktoré by mohli poškodiť kosačku. Až bude teplejšie, môžete zasiať novú trávu.

Niektoré plodiny môžete predpestovať Skontrolujte po zime kompost, pokojne ho môžete preložiť, aby sa mu lepšie darilo.

Môžete začať vysievať semienka na predpestovanie doma na parapete. Pokojne využite tégliky od jogurtu, či ďalšie nepotrebné menšie nádoby. Aj interiérové kvety môžete presadiť a prestrihať. Až skončia mrazíky, skráťte ruže, kríky a všetky rastliny, ktoré treba prestrihať.

Aj na jeseň než napadol sneh, rástla burina, odstráňte ju a pustite sa do prípravy záhonov na jarnú sezónu. Až to počasie dovolí, zrýľujte záhony, prípadne ich prihnojte, aby ste ich mali pripravené na výsadbu.

Prestrihajte stromy a kríky Skôr než vytiahnete záhradný nábytok na terasu, uistite sa, či ste ho odložili čistý, prípadne z neho oprášte prach a pavučiny. Drevené kúsky nábytku môžete naimpregnovať pomocou špeciálneho oleja na drevo. Aj záhradné náradie si zaslúži vašu starostlivosť, násady by mali byť v poriadku a náradie a náčinie celkovo čisté, premazané a nemalo by mať nejaké ostré hrany, aby ste sa pri práci s nimi neporanili. Môžete nabrúsiť nože, nožnice, pílky a kosu.

Boj so škodcami je dlhodobý, preto si prejdite záhradu a skontrolujte, či na vašej záhrade nie sú nejaké kvety, stromy, či kríky napadnuté niektorým z nich. Teraz je totiž najvhodnejší čas na postreky a herbicídy. Skôr než vysadíte nové rastliny, je potrebné, aby tie súčasné boli zdravé.

Článok Privítajte jar na záhrade bol publikovaný 1. března 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...