Na jar vás čaká na záhrade veľa práce

Sponzorované odkazy:

Na jar vás čaká na záhrade veľa práce

Všetci majitelia pozemkov, záhrad a záhradiek vďaka koronavírovej pandémii pochopili, že majú neskutočné šťastie, že vlastnia svoju oázu, kde môžu žiť bez rúšok a na čerstvom vzduchu sa voľne pohybovať. Bohužiaľ záhrada nie je len zábava a oddych, ale aj veľká drina. Už teraz premýšľate, čo budete musieť všetko počas jari na záhrade stihnúť, aby ste na nej mohli v lete nerušene odpočívať?

Prerežte stromy

Na jar skontrolujte stromy a kríky, či nevykazujú známky poškodenia, či dokonca nie sú ohryzené, a orežte všetky poškodené, choré, alebo mŕtve vetvy. Skoro na jar orezávajte a tvarujte zelené ihličnany, ako je smrek, céder a falošný cyprus. Kríky, ktoré kvitnú na novom dreve, vrátane hortenzií, by mali byť tiež prerezané, kým celé nejako ošpatnejú. Vyvarujte sa prerezávaniu čoskoro z jari kvitnúcich kríkov, ktoré kvitnú na starom dreve (napríklad forsythie, orgovány a svadobné spirea), kým nevykvitnú, inak im odrežete puky. Aby ste sa vyhli nadmernej strate miazgy, nikdy neorezávajte javory, alebo brezy do konca apríla.

Pripravte pôdu

Eliminujte potrebu chemických hnojív, prírodným prihnojením pôdy skoro na jar, než začnú rásť cibule, trvalky a zelenina. Rovnomerne rozprestrite päť až desať centimetrov kompostu, alebo hnoja na povrch záhonov. Potom pomocou rýľa premiešajte kompost a existujúcu hlinu, stačí záhon zrýľovať, prekypriť a premiešať. Tam, kde bude treba pridajte mulč, ochránite záhony pred nadmernou stratou vlhkosti a zamedzíte rastu zbytočnej buriny.

Bojujte proti škodcom

Na jar je najvyšší čas všetko dôkladne prezrieť a preventívne bojovať proti škodcom, aby ste nemali v lete oči pre plač. Ak sa rozhodnete použiť chemické postreky, dbajte na to, aby ste neuškodili zvieratám u vás na záhrade, v dobe po postreku nepúšťajte ani domácich miláčikov bez dozoru na záhradu.

Trávnik

Hneď ako je váš trávnik dostatočne suchý, aby sa po ňom dalo chodiť, je čas ho dôkladne pohrabať, aby ste odstránili starú trávu. Premyslite, či nie je vhodné trávnik prevzdušniť. Na malé plochy použite prevzdušňovací tŕň, alebo záhradný rýľ. Na väčšie plochy použite techniku. Holé a spálené miesta je najvyšší čas zatrávniť.

Cibuľky

Či už vo svojej pivnici skladujete nežné letné kvitnúce cibuľky (myslite na begónie, georgíny a ľalie kaly), alebo ich kupujete každý rok čerstvé, začnite postupne s ich zavlažovaním. Pomocou čerstvej zeminy naplňte kvetináče do troch centimetrov od hornej časti kvetináča, dobre ich zalejte a cibule vložte do správnej hĺbky (nikdy napríklad nezahrabávajte hľuzy begónie). Umiestnite kvetináče na slnečné okno (na juh, alebo na západ) a po vypučaní cibuliek pokračujte v zalievaní. Na začiatku leta môžu byť rastliny presadené do väčších nádob, alebo na kvetinové záhony.

Článok Na jar vás čaká na záhrade veľa práce bol publikovaný 2. března 2021 v 00.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...