Syndróm chorých budov a koronavírus

Sponzorované odkazy:

Syndróm chorých budov a koronavírus

Vďaka svetovej pandémii koronavírusu, je veľa ľudí po celom svete nútených zostávať doma, pracovať z domu, či byť v karanténe. Napadlo vám však, že doma ste síce chránení pred možnou nákazou týmto vírusom, ale že na vás číhajú iné nebezpečenstvá?

Bolesť hlavy, únava, strata koncentrácie, zmeny nálad – za všetkým môže stáť syndróm chorých budovBolesť hlavy, únava, strata koncentrácie, zmeny nálad – za všetkým môže stáť syndróm chorých budov

Už mnoho rokov sa svetoví výskumníci venujú fenoménu „syndróm chorých budov“, ak ste o ňom nepočuli, majte sa na pozore, pretože väčšina z nás netrávi toľko času vonku v prírode, ako sme boli zvyknutí.

Faktory, ktoré tento syndróm zhoršujú

S nástupom jesenného počasia sa totiž zhoršuje vnútorné prostredie našich domácností. Niekomu sa rosia aj nové plastové okná, vďaka tomu, že je vonku vlhko a zima, menej vetráme, naopak viac varíme pre deti, ktoré sú doma, a tak sa v našich domácnostiach objavujú aj plesne. Ako rosenie okien, tak plesne a huby sú jedným z faktorov, ktoré zhoršujú vnútorné prostredie budov. Ďalšími potom sú najrôznejšie umelé vône, kontaminácia znečisteným ovzduším pri vetraní, nedostatočné vetranie, či neodborne inštalovaná a neservisovaná klimatizačná jednotka.

Pleseň a huby musíte zo svojho domu nechať odborne odstrániťPleseň a huby musíte zo svojho domu nechať odborne odstrániť

Čo s tým?

Nezúfajte, s plesňami v stenách vám môže pomôcť odborník, klimatizáciu si nechajte odborne skontrolovať a vy osobne proti rozvoju syndrómu chorých budov môžete bojovať tiež. Ako? Často krátko, ale intenzívne vetrajte. Pri varení používajte kvalitný digestor. Nesušte bielizeň v byte, kúpte si sušičku bielizne, ak nemáte balkón. Nefajčite doma. Nepoužívajte vonné tyčinky, sviečky a oleje do aroma lampy, ktoré nemajú certifikát, ktorý potvrdzuje, že sú zdravotne nezávadné. Nie je potrebné byt zbytočne „prevoniavať“, najlepšie rovnako vonia uprataný, vyvetraný a vyčistený priestor.

Existuje veľa návodov, na výrobu vlastného osviežovača vzduchu, napríklad za použitia citrónov, ak si nemôžete pomôcť. Nekupujte také výrobky v tržniciach, ani v obchodíkoch, kde nie sú schopní vám doložiť pôvod výrobku. Kto má doma astmatikov a alergikov by mal vysávať vysávačom s HEPA filtrom a zaobstarať si čističku vzduchu.

Pred zimou je tiež dobré si nechať odborne ošetriť okná. Nielenže je potrebné premazať ich zatvárací mechanizmus, ale väčšina plastových okien sa dá pomocou kľúča nastaviť na zimnú sezónu, kedy tesnia lepšie. Budete tak šetriť nielen svoje zdravie, pretože sa nebudú toľko rosiť, ale aj finančné prostriedky za vykurovanie.

Nenechajte svoje okná rosiť, nechajte ich pred zimou nastaviť odborníkomNenechajte svoje okná rosiť, nechajte ich pred zimou nastaviť odborníkom

Príznaky

Už v roku 1984 sa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) venovala tomuto fenoménu a podľa výsledkov jej vyšetrovania bolo v tejto dobe postihnutých 30% obyvateľstva. V roku 2002 sa toto číslo zvýšilo na veľmi varovných 60%. Dá sa tak povedať, že syndrómom chorých budov sú postihnutí dvaja ľudia z troch, čo je naozaj veľmi alarmujúce číslo, keď si uvedomíme, že v tejto dobe je väčšina populácie vďaka Lockdownu takmer po celom svete, zatvorená doma.

Trápi vás často bolesť hlavy, nevoľnosť, problémy s očami, podráždenie nosovej sliznice, krku, svrbenie pokožky, závraty, nevysvetliteľná únava, ťažkosti s koncentráciou, alergie, krvácanie z nosa a bolesť na hrudníku, ktoré sa zlepšujú pri pobyte vonku, vedzte, že sa o vás nepokúša koronavírus , ale skôr trpíte syndrómom chorých budov .

Vydajte sa do prírody

Okrem vetrania si v rámci kontrolovania domácich úloh detí, vašej práce na home office a upratovania, nájdite čas tiež na relaxáciu v prírode, najlepšie niekde na lúke, či v lese, kde budete môcť odložiť rúška a poriadne sa nadýchať čerstvého vzduchu. Zlepší to nielen váš zdravotný, ale aj psychický stav.

Článok Syndróm chorých budov a koronavírus bol publikovaný 8. listopadu 2020 v 07.00 v rubrike Byt a Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...