Pripravte sa na Vianoce

Sponzorované odkazy:

Pripravte sa na Vianoce

Vianoce sú za dverami a je najvyšší čas začať panikáriť, ak ste sa ešte nestihli venovať vianočnému upratovaniu. Nespoliehajte na to, že Ježiško sa narodil v maštali, a že sa mu v neporiadku bude páčiť. Pred tým než zasadnete k štedrovečernému stolu a začnete rozbaľovať darčeky, venujte pár hodín upratovaniu, aby ste potom neboli nešťastní, že nemáte kam dať nové darčeky a hračky, ktoré Ježiško nadelí deťom. S našimi tipmi na rýchle vianočné upratovanie to bude hračka!

Vianoce už pomaly klopú na dvereVianoce už pomaly klopú na dvere

Zamerajte sa na najdôležitejšie oblasti

Ak očakávate hostí a celý dom vyzerá ako po výbuchu bomby, potom je treba upratať prednostne najdôležitejšie miestnosti v dome, kde sa bude návšteva zdržiavať. Chodba, kúpeľňa a obývacia izba budú hrať prím. Odneste z obývacej izby všetko, čo tam nepatrí, povysávajte, vyvetrajte a v rýchlosti utrite prach. Vyrovnajte prikrývky na sedacej sústave a pretrepte vankúšiky. Rozsvieťte vonnú sviečku, v decentne osvetlenej izbe bude neporiadok menej vidieť.

V chodbe zarovnajte topánky, pripravte odkvapkávač na topánky, všetky nenosené bundy a kabáty zaveste do skrine. Zotrite podlahu a použite vonný olej do aroma lampy, alebo chodbu vystriekajte osviežovačom vzduchu. To isté urobte v kúpeľni, keď ju vyčistíte.

Nevypratú bielizeň nahádžte do práčky a dajte prať, alebo ju aspoň pozbierajte po byte a vložte do koša na bielizeň. Zrkadlo v kúpeľni musí žiariť leskom, rovnako tak umývadlo, toaletu čistíte každý deň, preto sa len uistite, či je naozaj čistá a je tu dostatok toaletného papiera.

Vyperte prikrývky a obliečkyVyperte prikrývky a obliečky

Na predvianočné upratovanie by bolo najlepšie, ak by vám niekto na pár hodín postrážil deti, nie je dobrý nápad upratovať byt, keď vám na druhej strane budú deti opäť prirábať neporiadok, väčšie deti zamestnajte aby vyradili hračky, ktoré už nepoužívajú, aby bolo miesto na nové. Nepotrebné hračky darujte na charitu.

Kôš na bielizeň ako pomocník

Vezmite si do ruky kôš na bielizeň a vo všetkých miestnostiach do neho dajte to, čo do nich nepatrí. Košov, či škatúľ na takéto veci môžete mať hneď niekoľko a rovno do nich dávať veci, ktoré patria do inej miestnosti. Keď sú v detských izbách veci, ktoré patria do kuchyne, lepšie sa vám neporiadok bude delegovať tam, kam patrí. Ak máte dom, pomôže vám tento systém upratať spodné poschodie efektívnejšie. Hračky, ktoré patria do detskej izby tak nebudete nosiť na poschodie po jednej, ale až na konci upratovania naraz. Ďalšiu nádobu, či vrece použite na všetko, čo potrebujete vyprať. Zatúlané ponožky na gauči, utierka z kuchyne, prikrývku aj obrus bude jednoduchšie doniesť k práčke naraz.

Nezabudnite dôkladne povysávať všetky povrchyNezabudnite dôkladne povysávať všetky povrchy

Keď vrátite všetky veci kam patria, zapnite práčku, zhromaždite si prípravky a pomôcky na upratovanie, aby ste nemuseli z čistenej miestnosti odbiehať. Ak idete čistiť detskú izbu, dajte si do koša na bielizeň čistič okien, stierku, prachovku, papierové aj vlhčené utierky, handričky, k dverám si pripravte vysávač, alebo mop. Upratovanie vám tak pôjde lepšie od ruky.

Systém

Pracujte len v jednej miestnosti. Vždy pri čistení pracujte zhora nadol, aby ste si nezašpinili podlahu, keď budete utierať prach. Dajte prať všetky obliečky, obliečky na vankúše a prikrývky. Čisté a vypraté vyzerajú hneď lepšie „upratané“. Skôr než pôjdete čistiť izby, nastriekajte na umývadlá, vane a toalety čistiace prostriedky a využite to, že chémia bude pracovať za vás, špina sa namočí, kým sa dostanete k upratovaniu kúpeľne.

Vonné sviečky dajú domovu atmosféruVonné sviečky dajú domovu atmosféru

Vezmite prachovku a oprášte všetky povrchy. Nezabudnite na parapety, rolety, žalúzie (ak ste už neumývali okná) soklové lišty atď. Jednorazovými servítkami utrite všetky stoly, lavice, sklenené povrchy a pod. V kuchyni vyčistite rúru, drez aj pracovnú plochu. Nezabudnite umyť, poprípade odmraziť chladničku skôr, než do nej donesiete vianočný nákup.

Vráťte sa do kúpeľne a poriadne vyčistite toaletu. Opláchnite vaňu, utrite zrkadlo a umyte obrúskami všetky povrchy. Na podlahu použite dezinfekčný prostriedok, najlepšie taký, ktorý dobre vonia.

Vyneste smeti

Všetko, čo sa má vyhodiť, okamžite odneste do kontajnera na triedený odpad. Oblečenie a hračky, ktoré chcete odniesť na charitu, dajte ihneď do auta, nie na povalu, či do garáže, inak budete mať stále doma neporiadok. Hneď ako budete mať dom čistý a uprataný, udržujte deti vonku. Snažte sa nepoužívať upratovanie izieb, pokiaľ to nie je nutné. V ideálnom prípade je tiež najlepšie urobiť veľké záverečné upratovanie deň pred príchodom vašich hostí. Náš tip: Potrebujete motiváciu k upratovaniu? Vedeli ste, že 2 hodiny aktívneho upratovania môžete spáliť viac ako 400 kalórií? V čase keď sú zatvorené posilňovne určite skvelý dôvod prečo ísť upratovať!

Článok Pripravte sa na Vianoce bol publikovaný 1. prosince 2020 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...