Ako odstrániť škvrny od vosku?

Sponzorované odkazy:

Ako odstrániť škvrny od vosku?

Vianočné sviatky sú spojené s množstvom tradícií. Navyše počas nich zapaľujeme veľa sviečok. Nič totiž nenavodí sviatočnú romantickú atmosféru tak, ako sviečky. Ak sa vám podarilo, že počas sviatkov ste niekde vyliali vosk, iste vás zaujíma, ako sa škvŕn od vosku zbaviť. Prinášame vám pár tipov.

Škvrny od vosku je ľahké vyčistiť, keď viete, ako na toŠkvrny od vosku je ľahké vyčistiť, keď viete, ako na to

Všeobecné pokyny

Pred odstránením škvrny musí byť vosk čo najtvrdší. Na kobercoch prekryte postihnutú oblasť ľadovým obkladom, alebo vrecúškom mrazeného hrášku; veci z látky vložte celé do mrazničky na asi hodinu. Hneď ako je vosk krehký, budete môcť väčšinu z neho olúpať ručne, alebo tupým príborovým nožom. U konkrétnych látok postupujte podľa nižšie uvedených pokynov.

Koberec

Ak chcete odstrániť zostávajúce voskové usadeniny, položte na plochu škvrny list sajúceho kuchynského papiera a žehlite na miernom stupni. Nedovoľte, aby sa žehlička dotkla priamo vlasu koberca, pretože by sa mohol spáliť a rozškvariť. Pohybujte papierom, aby ste dosiahli maximálnu absorpciu, a pokračujte, kým nenasiakne všetok vosk. Poprípade odstráňte všetky odolné farby, alebo škvrny niekoľkými kvapkami metylalkoholu (najprv vyskúšajte na nenápadnom mieste, pretože by mohlo dôjsť k zmene farby koberca).

Látky, ktoré sa dajú prať a oblečenie

Postupujte podľa pokynov na ošetrenie koberca, ale na obe strany škvrny položte sajúcu bielu papierovú utierku. Pokiaľ po škvrne zostane nejaká farba, použite na ňu metylalkohol a potom bielizeň vyperte na tak vysokej teplote, ako to umožňuje tkanina.

Drevené povrchy

Hneď ako je vosk tvrdý, odstráňte ho nechtom, alebo plastovou špachtličkou. Odstráňte všetok zvyšný film pomocou prachovky a potom vyleštite drevený povrch ako obvykle. Pokiaľ došlo k zmene farby dreva vďaka pôsobeniu tepla, utrite ho voskom na drevo a potom sa snažte zjednotiť farbu povrchu pomocou kvalitnej leštenky na nábytok.

Riad a svietniky

Z riadu a porcelánových, či keramických svietnikov sa škvrny od vosku umyjú najlepšie v umývačke riadu, pred tým, než dáte svietniky do umývačky, uistite sa, že sú svietniky vhodné na čistenie v umývačke.

Článok Ako odstrániť škvrny od vosku? bol publikovaný 28. prosince 2020 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...