Čo nerobiť pri výbere novej kuchyne

Sponzorované odkazy:

Čo nerobiť pri výbere novej kuchyne

Nová kuchyňa je obrovská, ale nesmierne dôležitá investícia pre každý domov. Pri kuchyni nie je len dôležité, ako vyzerá, možno ešte dôležitejšia je jej funkčnosť, pretože prípravou pokrmov trávi bežná rodina veľa času. Pokiaľ pri jej zariaďovaní zabudnete na detaily, budete si to tak dnes a denne vyčítať. Poďme sa spolu pozrieť na najčastejšie opomínané funkčné detaily pri zariaďovaní novej kuchyne, aby ste sa takýchto chýb mohli vyvarovať.

Využitie priestoru

Najmä pri zariaďovaní kuchyne je dôležité naplánovanie každého centimetra využiteľného priestoru. Veľmi častou chybou v kuchynskom dizajne nie je zahrnutý dostatočný priestor na prípravu jedla, prípadne pre kuchynský pult. Nezabudnite na to, že na kuchynskej linke budete mať umiestnené aj všetky spotrebiče, ktoré používate denne, a tie zaberú veľa miesta.

Podceníte, koľko úložného priestoru v skutočnosti potrebujete

Starostlivo plánujte a prideľte priestor pre každú vec, od koreničiek až po zásuvky na príbory a kuchynské náčinie. Kľúčom k maximálnemu využitiu úložného priestoru vo vašej kuchyni je premýšľanie o chytrých spôsoboch, ako integrovať úložné riešenie do existujúcich základov kuchyne. Napríklad magnetické panely pomáhajú využívať nevyužitý priestor na stene medzi nástennými a spodnými skrinkami. Pri objemnejších predmetoch by ste mali zvážiť ich umiestnenie v rohovej skrinke.

Digestor

Dobré vetranie je kľúčom pre každú kuchyňu, najmä ak varíte každý deň. Varenie zanecháva najrôznejšie pachy, ktoré sa môžu šíriť po celom vašom domove. Ak nechcete pri varení mrznúť kvôli vetraniu, kvalitný digestor je veľmi dôležitý. Investujte do správneho ventilačného systému, ktorý účinne zachytáva nečistoty, odsáva vzduch a celkovo udržuje vašu kuchyňu voňavú.

Nenechajte odpadky nahromadiť

Znie to celkom zjavne, ale pokiaľ ide o miesto pre odpadky, koše sú často prehliadané. V kuchyni vzniká najviac odpadu, vymaľujete si krásnu kuchyňu a pri bežnom používaní zistíte, že vám neustále pri varení prekáža odpadkový kôš. Najlepším riešením sú integrované koše, alebo aspoň skrinka pre skrytie voľne stojacich košov. Skrýva nielen prítomnosť odpadu, ale tiež pomáha zadržiavať pachy. Ak vyhradený priestor pre kôš nie je zahrnutý pri plánovaní kuchyne, jedinou vhodnou možnosťou je voľne stojaci kôš. Ten je však neustále na očiach, kazí vzhľad kuchyne a navyše stále prekáža a musíte ho neustále presúvať.

Osvetlenie

Rovnako ako pri väčšine miestností je dôležité zabezpečiť správne osvetlenie aj pre kuchyňu. Príprava jedla bude vyžadovať priamejšie a jasnejšie osvetlenie ako napríklad v jedálni. Bodové svetlá skryté pod nástennými skrinkami a na strope, sú stále najpopulárnejšie a najpoužívanejšie. Môžete tiež zvážiť osvetlenie sokla.

Nechajte si poradiť

Ďalšou častou chybou je to, že sa neporadíme s odborníkmi. Možno ste zvyknutí si všetko robiť sami, alebo vám zariadenie kuchyne nepripadá ako náročná úloha. Ale odborníkom prejdú desiatky kuchýň ročne a tak vám pomôžu najčastejšie chyby eliminovať, hlavne poradia s ergonómiou, ktorá je v dobre vybavenej kuchyni extrémne dôležitá.

Málo zásuviek

Znie to zjavne, ale pri plánovaní kuchyne myslite na elektroinštaláciu. Zásuviek a vypínačov nie je nikdy dosť. Rýchlovarná kanvica, kávovar, robot, sendvičovač a mixér. A tiež mnoho ďalších spotrebičov, ktoré sa používajú v kuchyni sú na elektrinu a tak si nechajte inštalovať čo najviac zásuviek. Inak budete pri varení ľutovať.

Článok Čo nerobiť pri výbere novej kuchyne bol publikovaný 6. února 2021 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...